Višković: Vlada će pomoći opštinama da saniraju štetu od olujnog nevremena

Vlada Republike Srpske pomoći će opštinama koje je u nedjelju zahvatilo jako olujno nevrijeme da saniraju štetu, rekao je premijer Radovan Višković tokom današnje posjete Srpcu.

Premijer Višković obišao je načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem jednu od dvije škole koja je oštećena tokom nevremena.

- Nastalu štetu saniraćemo što prije, jer bi moguće nove vremenske neprilike prouzrokovale dodatni problem, a najvažnije je da u Srpcu nije bilo stradalih ljudi - izjavio je Višković.

Nevrijeme je u ovoj opštini u nedjelju pričinilo štetu na oko hiljadu objekata, među kojima su dvije škole.

Na teritoriji opštine vanredna situacija je još na snazi, u toku dana i sutra očekuje se stabilizacija vodosnabdijevanja, a tek nakon toga i puštanje električne energije. Danas bi trebalo da budu formirane komisije koje će procijeniti štetu.

Iznos novca koji će iz republičkog budžeta izdvojiti za Srbac, utvrdiće nakon što se procijeni šteta na terenu u svim lokalnim zajednicama, rekao je Višković.

- Kada je riječ o saniranju štete u poljoprivredi, zadužene će biti opštinske komisije i Ministarstvo poljoprivrede jer nam je cilj da pomognemo svima - dodao je on.

On je napomenuo da su radnici "Elektrokrajine" iz lokalnih zajednica u blizini Srpca uključeni u saniranje štete na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je rekao da se intenzivno radi na stvaranju uslova za ukidanje vanredne situacije, koja je na snazi od nedjelje uveče.

- Dio opštine još nema struju, a 400 domaćinstava je bez vode. Međutim, vjerujem da većinu problema možemo sanirati večeras, najkasnije sutra - dodao je Dragosavljević i dodao da opština ne može iz svog budžeta sanirati nastalu štetu.

Sjeverni pojas Republike Srpske proteklog vikenda zahvatilo je nevrijeme sa jakim vjetrom, gradom i kišom, koje je na području uz rijeku Savu izazvalo materijalnu štetu.

Tagovi: