Za 13 kapitalnih projekata u Srpcu u ovoj godini planirano 7.91 milion KM

Za realizaciju 13 projekata iz Plana kapitalnih investicija u ovoj godini biće izdvojeno 7.91 milion KM što je u rangu jednog godišnjeg budžeta, zaključak je sa današnje četvrte redovne sjednice Skupštine opštine Srbac.

Najveći dio sredstava u iznosu od 6.43 miliona KM obezbijediće se grantovima Vlade Republike Srpske, BiH, EU i ostalih donatora dok će se preostalih 1.47 miliona KM finansirati iz budžeta opštine Srbac i učešćem građana.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, Marko Miholjčić, rekao je da je planirana sanacija putne infrastrukture, i to rekonstrukcija i modernizacija regionalnog puta Srbac-Prnjavor i modernizacija parking prostora na lokaciji stambene zgrade „Mediteranka“ u Srpcu.

„Očekuje se i završetak izgradnje trotara u ulici Mome Vidovića i početak sanacije i modernizacije pristupnog puta poslovno-stambene zgrade PS 12 u Srpcu. Ovih dana je završena sanacija i modernizacija Motajičkog puta u Kobašu i parking prostora kod zanatskog centra u Srpcu, što je takođe predviđeno ovim planom“, rekao je Miholjčić.

Izvršiće se i postavljanje treptajuće signalizacije kod osnovnih škola u Razboju LJevčanskom, Sitnešima i Kobašu, kao i zanatski radovi na izgradnji društvenog doma u Kukuljama.

Oko 2.2 miliona KM planirano je za realizaciju dva projekta, izgradnju zgrade za mlade bračne parove i novog dječijeg vrtića u Srpcu.

„Planiran je i nastavak košenja, krčenja i mašinskog profilisanja nasipa i kanala na području opštine Srbac a tu su i dva projekta iz oblasti poljoprivrede, odnosno dodjele plastenika sa pratećom opremom, od kojih će jedan javni poziv biti raspisan već ovih dana“, rekao je Miholjčić.

Prema njegovim riječima, Plan kapitalnih investicija će se proširiti do kraja godine sa novim projektima, jer je izvjesno da će od Vlade Republike Srpske i drugih izvora finansiranja biti doznačena sredstva za još neka kapitalna ulaganja.

„Pored navedenih, imamo u planu još dva projekta koja su bila u prošlogodišnjem Planu a nisu navedena u ovom dokumentu, a radiće se na njima tokom godine. Radi se o rekonstrukciji Centra srednjih škola „Petar Kočić“ po principu energetske efikasnosti i rekonstrukciji potisnog cjevovoda Prijebljezi-Povelič. NJihova ukupna vrijednost iznosi blizu dva miliona KM“, dodao je Miholjčić.

Među projektima koji su izazvali najviše pažnje odbornika bila je rekonstrukcija i modernizacija regionalnog puta od Srpca preko Prnjavora do Teslića što će biti finansirano uz pomoć javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“. Radovi će biti izvršeni na dionici dugoj 82,9 kilometara i koštaće 22 miliona KM, od čega 19.5 kilometara prolazi kroz opštinu Srbac za šta bi trebalo biti izdvojeno oko 4.5 miliona KM.

„Pored sanacije puta radiće se horizontalna i vertikalna signalizacija, izgradnja putnih jaraka, potpornih zdidova i nasipa. Tender je raspisan još prije četiri mjeseca a pravo učešća imale su sve građevinske firme iz BiH“, rekao je Miholjčić.

On dodaje da je u planu bilo da se ove godine izvrši i rekonstrukcija magistralnog puta Nova Topola-Srbac-Derventa, ali je odlučeno da se zbog nedostatka finansijskih sredstava ovaj projekat prolongira za iduću godinu.

Tokom sjednice je usvojena i odluka o dugoročnom zaduženju opštine Srbac putem četvrte emisije obveznica u iznosu od 1.2 miliona KM kako bi se finansirao jedan od projekata predviđenih Planom kapitalnih investicija, i to zgrada za mlade bračne parove sa 20 stanova.

Rok otplate je na period od 12 godina uz kamatnu stopu do četiri odsto i grejs period od četiri godine, tokom koga će se isplaćivati samo kamata kvartalno, a po isteku grejs perioda glavnica i kamata će se isplaćivati u jednakim kvartalnim anuitetima.

„Opština Srbac će obezbijediti lokaciju, sve potrebne dozvole i projekat zgrade, te raspisati tender i izabrati izvođača radova, urediti pristupni put i okolinu. Naši planovi su da stanovi budu prodavani po podsticajnoj cijeni koja neće preći iznos od 800 KM po kvadratnom metru, a prodajom stanova će se najvećim dijelom i obezbijediti sredstva za otplatu zaduženja“, istakao je Miholjčić.

Zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić rekao je da je izgradnja zgrade za mlade bračne parove pilot projekat u Republici Srpskoj jer do sada nije realizovan u ovakvom obliku u drugim opštinama i gradovima. Stambena zgrada će imati korisnu površinu od 1800 kvadratnih metara, dok će stanovi biti veličine od 65 do 75 kvadrata.

„Planiranim zaduženjem uklapamo se u zakonske okvire i očekujemo saglasnost resornog ministarstva. Namjera nam je da formiramo fond za realizaciju projekta i ukoliko u prvoj fazi budemo imali više prijavljenih za stanove, planiramo izgradnju još jedne lamele sa dodatnih 20 stanova a uz to ćemo imati i dovoljno sredstava za prijevremenu otplatu zaduženja. U planu je i izgradnja dječijih igrališta i modernog parking prostora. Mislim da ćemo svi biti ponosni što smo na ovaj način velikom broju mladih omogućili stambeno zbrinjavanje“, rekao je Gužvić i dodao da će dodjela stanova biti definisana posebnim pravilnikom.

On je dodao da opština Srbac planira ući u program BFC SEE kojim će unaprijediti svoje poslovno okruženje i biti privlačnija investitorima omogućavanjem brojnih olakšica za privrednike i uređenjem poslovnih zona.

Odbornica DNS Danijela Novković Božić predložila je da se stanovi dodijele ne samo mladima do 35 godina već i starijima koji su tek zasnovali porodicu i koji nemaju riješeno stambeno pitanje, dok je odbornicu SDS Maru Cvijanović Delević zanimalo postoji li mogućnost obezbjeđenja kredita po nižoj kamatnoj stopi. Ona je podržala prijedlog odbornice PDP Dušanke Ignjatić da u sastavu komisije o dodjeli stanova bude veći broj različitih stručnjaka.

Podršku izgradnji zgrade za mlade bračne parove dali su i odbornici SNSD Branko Grahovac i Aleksandar Babić koji smatraju da će se na ovaj način poboljšati demografska slika u Srpcu.

Kada je riječ o projektima putne infrastrukture, u diskusiji je učestvovao odbornik SDS Želimir Urić koji je predložio da se budućim proširenjem Plana kapitalnih investicija obuhvati i rekonstrukcija puta u Gornjim Kladarima koji se spaja sa putem do ambulante u Razboju i djelimično izlazi na magistralni put u Novoj Topoli. Urić je predložio da se obezbijede sredstva i za rekonstrukciju stare škole u Glamočanima kako bi se ovaj prostor adaptirao, između ostalog za rad kancelarije Savjeta mjesne zajednice i po mogućnosti formiranja manje biblioteke.

On je podsjetio da su aktivnosti na rekonstrukciji temelja počele još prije desetak godina, na šta se nadovezao odbornik SNSD Jordan Kuvalja rekavši da su donaciju od 20 hiljada KM za ovu namjenu izdvojili kabinet predsjednika Republike Srpske i firme „Arting invest“ i „Hidrokop“.

Tokom svog izlaganja odbornik Želimir Urić je pohvalio projekat košenja kanala u Srpcu i izgradnje i adaptacije mjesnog doma u Kukuljama za koga smatra da je jedan od najkvalitetnijih u našoj opštini.

Odbornik SNSD Branko Grahovac rekao je da takođe podržava rekonstrukciju puta u Kladarima i dodaje da bi se u Plan kapitalnih investicija trebala uvrstiti i pomoć za izgradnju novih svlačionica za FK „Sloga“ u iznosu od 30 hiljada KM. Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost projekta iznosi oko pola miliona KM što bi se trebalo obezbijediti raznim donacijama a najavljena je i pomoć od Fudbalskog saveza RS u iznosu od oko 100 hiljada KM.

Pohvale za izradu plana kapitalnih ulaganja iznio je i odbornik SNSD Aleksandar Babić koji je rekao da je lokalna uprava za prethodne četiri godine omogućila investicije u iznosu od oko 17 miliona KM a samo u ovoj godini planirano je 8 miliona, što nije konačan iznos.

„To dovoljno govori o viziji razvoja koja nije ograničena samo na izborne godine, kako mnogi tvrde, već je kontinuitet ulaganja stalno prisutan. Čak i u vremenu pandemije virusa korona, kada je finansijska situacija nezavidna u cijelom regionu, Srbac se neprestano izgrađuje i razvija. Posebno bih pohvalio napore na uređenju gradskog jezgra, rekonstrukciji vodovodne mreže i sanaciji puteva. Uređena infrastruktura je preduslov za dovođenje novih investitora, otvaranje radnih mjesta i poboljšanje likvidnosti budžeta“, rekao je Babić.

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili i odluku o prihvatanju sredstava za rekonstrukciju potisnog cjevovoda od Prijebljega do Poveliča u iznosu od 1.1 milion KM, a koja će biti obezbijeđena iz programa javnih investicija Republike Srpske koje će finansirati Vlada RS.

„Na ovaj način bolje vodosnabdijevanje imaće ne samo lokalni mještani već i Perutnina Ptuj i drugi privredni objekti na ovom lokalitetu“, rekao je načelnik Odjeljenja za finansije Zlatko Zvizdalo.

Tokom današnje sjednice konstatovan je prestanak mandata odborniku Vladimiru Gužviću zbog preuzimanja funkcije zamjenika načelnika opštine, tako da je odbornički mandat dobio Mirko Stojić, kao prvi naredni na kandidatskoj listi SNSD-a po broju osvojenih glasova na lokalnim izborima. Stojić je danas i zvanično imenovan za odbornika, nakon polaganja svečane zakletve.

Pročitano je i pismo odbornika SNSD Bojana Balabana koji nije prisustvovao sjednici jer je prešao na novo radno mjesto, tako da zbog sukoba interesa u narednom periodu više neće obavljati dužnost odbornika. Samim tim, mandat će pripasti narednom kandidatu na listi SNSD-a po broju osvojenih glasova što će biti verifikovano na jednoj od narednih sjednica.

Predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić pročitao je i pismo odbornika Siniše Jejinića koji je obavijestio skupštinu da je istupio iz Demokratskog narodnog saveza i da će u narednom periodu djelovati kao samostalni odbornik.