Srednjoškolci plaćaju 50 KM participacije „nako“

Srednje škole na početku godine od svakog đaka naplate 50 maraka na ime „participacije“ uprkos tome što je srednje obrazovanje besplatno. 

„Participacija“ se naplaćuje na osnovu preporuke Ministarstva prosvjete i kulture RS. Advokat Dario Sandić je prije dvije godine tvrdio da se ovaj novac od učenika uzima nezakonito, odnosno nenamjenski. 

Iz Ministarstva navode da je u Zakonu o srednjem obrazovanju definisano da škola može na početku školske godine od učenika naplatiti  participaciju, a prikupljena sredstva se koriste  za osiguranje učenika, kupovinu svjedočanstava, diploma, svesaka, otklanjanje materijalnih šteta koje načine učenici.

Sve navedeno Sandić u izjavi iz 2019. godine negira kao objaktivan razlog uzimanja novca. On kaže da pojedine troškove snosi Grad, pojedine stvari učenici kupuju sami, a osiguranje po učeniku košta 3,50KM. 

„Mislim da ima i boljih načina da se potroši tih 46,50KM“, kazao je Sandić i dodao da on participaju ne plaća. 

Predsjednik Sindikata obrazovanja Dragan Gnjatić kazao je za Mojabanjaluka.info da ne vidi razlog zbog kojeg bi Ministarstvo opterećivalo roditelje za uplatu u iznosu od 50KM, jer računica koju ostvare na osnovu uplate participacije nije nešto što ne bi mogli sami pokriti. 

„Bilo bi dobro da Ministarstvo pokrije te troškove. Ako objektivno ima smisla da se od roditelja uzima taj novac, onda bi se trebalo razmotriti sistemski gdje će i u šta on biti uložen“, kazao je Gnjatić i dodao da od plaćanja participacije treba biti oslobođen svako ko ne može da je priušti.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić kaže da su troškovi koji se naplaćuju u vidu participacije minimalni i služe za ono što učenici svaki dan troše, te da su oni čak i mali da se podmire te obaveze. 

„Na Aktivu je zauzet stav da se participacija plaća, ali da su socijalne kategorije oslobođene plaćanja. Oni putem molbe koju dostave obrazlože nemogućnost plaćanja i njihova molba ide na razmatranje“, kazao je Bajić.

Ministarstvo je predložilo da participacije budu oslobođena djeca ratnih vojnih invalida, djeca bez jednog ili oba roditelja, djeca iz višečlanih porodica i primaoci socijalne pomoći. Ukoliko srednju školu pohađaju dva ili više učenika iz iste porodice, svi zajedno plaćaju participaciju u visini navedenog iznosa.

Jedan od roditelja čije je dijete ove godine upisalo srednju školu u izjavi za naš portal kazao je da je participaciju pri upisu platio.

„Nisam upućena gdje taj novac ide, ali bilo bi lijepo da imaju normalno obrazovanje, regularne časove i praksu. U suprotnom, ne vidim smisao plaćanja bilo čega“, kazao je ovaj roditelj.

Novac koji svaki đak uplati ide u budžete opština/gradova i raspoređuju se u skladu sa planom budžeta za tu godinu, a iz Ministarstva kažu da nemaju podatke koliko sredstava je prikupljeno u školskoj 2020/2021. godini.

T. Bogunović