Stoni tenis sve popularniji u Srpcu, kreću nastupi u drugoj ligi Republike Srpske

Tradicija igranja stonog tenisa u Srpcu datira više od pola vijeka, ali je tek u oktobru prošle godine grupa entuzijasta odlučila da oformi klub koji je na putu da postane jedna od najmasovnijih sportskih organizacija u našoj opštini.

Za svega nekoliko mjeseci, Omladinski stonoteniski klub Srbac okupio je 90 polaznika u svim uzrastima koji su odlučili da mobilne telefone zamijene reketima i tako kvalitetnije provedu slobodno vrijeme.

Predsjednik kluba Mića Kurtović kaže da se stoni tenis igrao oduvijek u Srpcu ali da je tek ove godine doživjeo pravu ekspanziju, dodajući da je interes mladih za ovom sportskom disciplinom prevazišao sva očekivanja.

“U prošlim vremenima stoni tenis se igrao u mnogim domaćinstvima. Postojala su javna mjesta gdje su se organizovali mečevi a dosta ljudi je imalo sto za stoni tenis u svojim kućama, garažama i podrumima, naročito na selu. Kako bismo omasovili ovaj sport, grupa zaljubljenika, koju su pored mene činili Neđo Pantelić, Darko Kusić i Žarko Umljenović, odlučila je prošle godine da osnuje klub a kasnije su nam se u radu i organizovanju pridružili Živko Savić, Ostoja Pejaković, Zoran NJežić i drugi. Danas se možemo pohvaliti da ćemo prvu godišnjicu, po svemu sudeći, proslaviti sa blizu sto članova, od čega je čak 35 uzrasta od pet do 16 godina koji pohađaju školu tenisa”, rekao je Kurtović.

Značajnu pomoć u radu dobili su od Stonoteniskog kluba “Vrbas” iz Banjaluke a školu tenisa su preuzeli profesionalni treneri Dejan Tomaš i Saša Tomić, koji su postali članovi kluba.

“Dobili smo ogromnu podršku lokalne zajednice a naročito Opštine Srbac i Centra za kulturu i sport koji su nam omogućili treninge u sportskoj dvorani uz potrebnu opremu, a treninzi se izvode na šest stolova ponedjeljkom, četvrtkom i subotom od 20 do 21.30 časova, dok u kasnijem terminu igraju kadeti sa kojima se ozbiljnije radi. Svi koji žele da nam se pridruže mogu doći u tim terminima a cijena članarine za jedno dijete je 20 KM a za dvoje i više 30 KM, što je isključivo namijenjeno za rad trenera”, kaže Kurtović.

Za kratko vrijeme od osnivanja uspjeli su organizovati i dva turnira, od kojih je onaj u maju okupio deset od 12 najbolje rangiranih stonotenisera Republike Srpske i iskusne majstore iz Srbije, Slovačke i Austrije a prvi rođendan proslaviće krajem oktobra međunarodnim turnirom na kojem očekuju vrhunske igrače iz cijelog regiona.

Trenutno najbolje rangirani igrač srbačkog kluba je Mićo Kusić a odlične uspjehe bilježe i dva kadeta, Aleksa Pantelić i Marko Malešević koji su bili među deset najboljih na kadetskom prvenstvu Republike Srpske.

Od 17. oktobra planiraju zaigrati i u Drugoj ligi Republike Srpske sa velikim ambicijama da u dogledno vrijeme uđu u viši rang. U ligi će nastupiti 11 klubova iz Banjaluke, Prijedora, Doboja, Modriče, Bijeljine, Novog Grada i drugih gradova a članovi prve ekipe iz Srpca biće: Tomaš, Tomić, Pantelić, Malešević, Pejić i Savić.

Stručnu pomoć u radu Stonoteniski klub Srbac dobija i od trenera olimpijske i paraolimpijske reprezentacije BiH, Jovice Šormaza.

“Kada sam prije devet mjeseci posjetio ovaj klub rekao sam da će prve rezultate imati već za dvije godine, ali ovih dana sam ih ponovo obišao i uslovi rada, a naročito energija i entuzijazam koje sam osjetio, govore mi da će prve medalje osvojiti već naredne godine”, smatra Šormaz.

Za normalan rad kluba, učestvovanje na takmičenjima i treninge godišnje će im biti potrebno oko osam hiljada KM. Finansijsku podršku pružila im je kompanija “NATIV-Engineering & Consulting” na čelu sa našim sugrađaninom Duškom Stojakovićem koja će biti generalni sponzor, a pomoć će nastaviti dobijati i od Opštine Srbac.

U knjizi „Srbac-monografski zapisi“, koja je nedavno izašla iz štampe, navedeno je da je prvi sto za stoni tenis donio u Srbac davne 1965. godine beogradski student, Srpčanin Boban Jejinić. Sto je postavljen u dvorištu kuće Filipa Savića u centru Srpca i odmah pobudio veliko interesovanje mladih.

Jedan sto, a svi su željeli da igraju. Dugo se čekalo na red, naročito kad je praktikovano da pobjednik ostaje u igri. Kasnije je uveden turnirski sistem što je doprinijelo da se poveća broj i protok igrača. Kako ni to nije bilo dovoljno, pristupilo se izradi novih stolova i nabavci opreme. Nova igra osvajala je omladinu, a stoni tenis je našao mjesto i u školskim programima predmeta fizičko vaspitanje.

Bilježeni su i sve bolji rezultati. Najimpozantniji je došao 1972. godine kada je učenik srbačke Gimnazije Dragan Kuprešanin, na Malim olimpijskim igrama u Sarajevu osvojio zlatnu medalju.

Stoni tenis je bio jedan od sportova u sistemu takmičenja Radničkih sportskih igara, a najviše uspjeha je imala ekipa Školskog centra u sastavu: Proko Dragosavljević, Zdravko Đukić, Sretko Lukić i Predrag Dragosavljević.

 

Tagovi: