Srbački aeromodelari nastavili uspješnu seriju, Ani Budimčić srebro u Prilepu

U makedonskom Prilepu proteklog vikenda održana su dva takmičenja svjetskog kupa za vazduhoplovne modelare na kojima su se predstavnici Aero kluba “ULL” iz Srpca ponovo prikazali u najboljem svjetlu.

Ana Budimčić, koja je na takmičenje stigla kao prvoplasirana na svjetskoj juniorskoj rang listi, osvojila je drugo mjesto i srebrnu medalju a junior Srđan Vranješ završio je takmičenje na četvrtoj poziciji.

U seniorskoj konkurenciji, Miloš Budimčić je u ukupnom poretku zauzeo šesto mjesto dok je Miljan Borković bio jedanaesti.

Miloš Budimčić kaže da su u Prilep stigli puni optimizma nakon uspješnih nastupa u Mostaru jer je u slučaju pobjede, Ana mogla dočekati kraj godine na prvom mjestu i osvojiti ovogodišnji svjetski kup.

„Nakon prvog dana Ana je bila na trećem mjestu a drugog dana sve do zadnjeg starta je bila vodeća sa 92 sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranu i činilo se da je pobjeda na pomolu. Međutim, uslijed prevelike želje, Ana je dva puta sletila sa sajlom što automatski znači da se upisuje nula i takmičenje je okončala na drugom mjestu. Ipak, i ovo je uspjeh jer će osvojiti nove bodove na rang listi, ali će pasti na treće mjesto najboljih juniora svijeta, što je i dalje sjajan rezultat za naš klub i modelarstvo u BiH“, rekao je Budimčić.

Dobar rezultat prvog dana imao je i Miloš koji je u konkurenciji takmičara iz Bugarske, Makedonije, Srbije i BiH uspio zauzeti u drugo mjesto i ući u takozvani „fly off“ ali je narednog dana, nakon lošeg starta, ipak okončao takmičenje kao šesti. I pored toga, skočiće za deset mjesta na rang listi Svjetske vazduhoplovne federacije (FAI) i zauzeti sedmo mjesto kao najbolje rangirani senior u BiH.

„Pohvalio bih sjajnu organizaciju i predivno vrijeme, ali ostaje žal za propuštenom prilikom da Ana dočeka kraj godine na krovu svijeta. Bez obzira na to, ovo su istorijski rezultati za naš klub u ovoj godini i pitanje je kada će se opet ponoviti“, kaže Budimčić.

Do kraja sezone ostaje im još jedno takmičenje koje će se održati u Novom Mjestu, što će biti prilika da se poboljša ukupan plasman.