Saopštenje za javnost Boračke organizacije Srbac povodom presude generalu Ratku Mladiću

Boračka organizacija opštine Srbac oštro osuđuje presudu žalbenog vijeća Mehanizma za krivične sudove u Hagu kojom je juče u drugostepenom postupku potvrđena prvostepena presuda i komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

“Ovo je samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu ratnih zbivanja od 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dvije strane, odnosno druga dva naroda oslobađaju svake odgovornosti.

U trenutku kada je Haški tribunal pred zatvaranjem, možemo reći da njegova uloga nije ispunjena. Činjenica je da ovaj sud kao ni ova presuda nisu doprinijeli pomirenju među narodima Bosne i Hercegovine, a toliko se često pominjala i “branila” ova teza kao razlog samog osnivanja suda.

Haški sud je konačnom presudom generalu Mladiću još jednom pokazao da nije sud pravde, nego sud politike. Tokom svog djelovanja ovaj sud se na brutalan način odnosio prema Srbima i nije pomogao u procesu pomirenja, naprotiv – svojim djelovanjem je napravio još veći jaz i nezadovoljstvo među narodima koji žive u BiH.

Po presudama Haškog tribunala, srpske žrtve skoro nisu ni postojale, a oni koju su činili užasne zločine prema srpskom narodu, ili nisu ni procesuirani ili su dobili oslobađajuće presude i proglašeni su nevinim, dok je srpsko političko i vojno rukovodstvo prema mjerilima Haškog tribunala krivo za sve, što jednostavno ne odgovara činjeničnom stanju.

Međutim, bez obzira na ljagu koju pokušavaju baciti na pripadnike naroda koji se uvijek kroz istoriju borio na pravoj strani, protiv zločinačkih ideologija i stradao u procentima koji su među najvišim u svijetu, iz posljednjeg rata na ponos i vječnost ostaje nam naša najveća pobjeda koja jeste, i koja će ostati nesporna činjenica, a to je naša Republika Srpska”, navodi se u saopštenju Boračke organizacije opštine Srbac.