Proizvođači borovnica iz Srpca predstavili proizvode na gradskom trgu

U sklopu promotivne kampanje “Biraj borovnicu – domaću i svježu” danas je na gradskom trgu u Srpcu predstavljen dio proizvoda domaćih uzgajivača borovnice koji su okupljeni u Poljoprivredni klaster GLS.

Građani su na promotivnom štandu mogli kupiti borovnice koje proizvodi preduzeće „Naša borovnica“, Bojana i Sanele Vidović iz Srpca,. koji se bave uzgojem ove voćke na zasadima u Starom Martincu, kao i kompot od borovnice Poljoprivrednog gazdinstva Zorana Ivanovića.

Cilj kampanje je da se potrošači upoznaju sa domaćim proizvođačima jedne od najljekovitijih voćnih vrsta jer su istraživanja pokazala da bi građani rado kupovali domaće proizvode ukoliko bi se adekvatno informisali o proizvođačima i načinima kupovine ovog proizvoda.

Na ovaj način se ujedno promoviše domaća potrošnja i pomaže lokalnim proizvođačima da lakše plasiraju svoje plodove.

Porodica Vidović ima zasad borovnice na 5.5 dunuma, koji je u veoma dobrom stanju i ove godine se očekuje rekordan prinos od preko pet tona.

U proizvodnji i promociji njihovog brenda Naša borovnica svesrdno im pomažu sinovi Veljko i Strahinja, ali i kćerka Đurđa.

Njihove borovnice moći će se kupiti i narednih dana, a prodaja traje još ove i sljedeće sedmice. Narudžbe se vrše putem telefona: 065/648-914.

Jedan od uzgajivača koji su danas predstavljeni je i Zoran Ivanović koji je prvi proizvođač plantažne borovnice na ovom području. Za ovaj posao se odlučio nakon što je prije devet godina postao prekobrojan u Telekomu, dobio otpremninu i krenuo sa privređivanjem na vlastitom zemljištu.

Kao pionir u ovoj proizvodnji suočio se sa sušenjem sadnica, ledom, gradom, bolestima bilja i drugim problemima i izazovima na kojima su se učili drugi proizvođači koji su kasnije podizali zasade borovnice.

Zoran nije poklekao i nastavio je da uči, popravlja i unapređuje svoju prozvodnju i danas proizvodi ovaj kvalitetan i vrijedan plod, a poseban interes vlada za njegovim kompotom koji se može nabaviti lično u gazdinstvu ili putem telefona 065/905-280, kao i narudžbom preko fejsbuk stranice Poljoprivrednog klastera GLS.

Jedan od ciljeva ove promotivne kampanje je i da direktno poveže proizvođače putem društvenih mreža i platforme Plodovi sela sa potrošačima.

Sam naziv kampanje kaže “BIRAJ” (zdrave navike i kupuj) “BOROVNICU” (kao jednu od najljekovitih voćnih vrsta). i to ne bilo kakvu borovnicu, već “SVJEŽU”, kako je i najslađa, i “DOMAĆU”, sigurnu, sa grmova naših proizvođača.

Grupu okupljenu u Poljoprivrednom klasteru GLS trenutno čine 10 proizvođača iz Srpca, Gradiške, Čelinca, Novog Grada i Petrova, a s obzirom na interesovanje za uzgoj ove kulture, treba očekivati mnogo veći broj i širenje na čitavu Republiku Srpsku.