Prnjavor: Vinarija “Fazan” prva u BiH proizvodi šampanjac

Vinarija „Fazan“ u Lišnji kod Prnjavora, u kojoj se prave vrhunska kvalitetna vina, nadaleko je poznata. Devedeset odsto njihovih proizvoda izvozi se u Francusku, a tek treba da se pokažu domaćim kupcima. Ono što ih čini posebnim je i činjenica da su prvi u proizvodnji domaćeg šampanjca iz Bosne i Hercegovine zvanog – Perl di amor.

Prvi čokoti na plantaži Fazan u Lišnji kod Prnjavora zasađani su 2010. godine, a danas se redovi vinove loza na ovom mjestu prostiru na četiri hektra. Prvobitno zapuštena parcela, danas je uređena plantaža koja daje vrhunska i kvalitetna vina koji se uglavnim izvoze na francusko tržište, a za to je zaslužan upravo Franzuz, Kristijan Cviket, zet direktorice vinarije Nade Harijan.

Prvi šampanjac u BiH proizveden je u vinariji Fazan i nosi naziv Perl d Amor, ili prele ljubavi. Ponosni vlasnici, kažu da je u ovo piće uloženo dosta rada, truda i ljubavi, i da je to ono što ga čini izuzetnim. I za ideju o pravljenu ovog pića zaslužan je Nadin zet.

Crna, bijela i roze vina proizvedena u vinariji Fazan imaju poseban ukus, i mogu se porediti sa najkvalitenijim francuskim i italijanskim vinima.

Nada ističe da je za prepoznatiljiv ukus vina neophodno svakodnevno raditi u vinogradu, ali i proišrivati prozvodnju i sorte na imanju.

U šali kaže da je vinogradarstvo robovski posao, u kome ona ipak nalazi zadovoljstvo, pa čak i uosmoj deceniji.

U zavisnosti od godišnjeg doba i vrste poslova koji se oblavljau u vinogradu i vinariji, po potrebi se angažuju sezonski radnici.

Vina iz vinarije Fazan mogu se naći i u specijalizovanim radnjama –  „Našoj prodavnici“ u Prnjavoru i „Krajiškoj kući“ Banjaluci, gdje se izlažu isključivo domaći i kavlitetni proizvodi sa ovih proizvoda.