Preminuo dugogodišnji sudija Veljko Krejić iz Srpca

Dugogodišnji sudija i predsjednik Osnovnog suda u Srpcu i Gradišci, Veljko Krejić, iznenada je preminuo danas u Srpcu u 68. godini života.

Rođen je 21. jula 1953. godine u Srpcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a titulu diplomiranog pravnika stekao je 1977. godine na Pravnom fakultetu u Banjaluci.

Prvo radno iskustvo sticao je u Osnovnom sudu u Srpcu od 1977. do 1979. godine, a zatim je godinu dana proveo radeći kao sekretar u nekadašnjem privrednom gigantu Stirokartu, gdje je bio angažovan na pravnim poslovima.

Nakon polaganja pravosudnog ispita, pred komisijom Republičkog sekretarijata za pravosuđe i organizaciju uprave u Sarajevu, vratio se u Osnovni sud u Srpcu gdje je radio u periodu od 1981. do 1989. godine i od 1992. do 2004. godine, kao sudija i predsjednik suda.

Od 2004. do 2010. godine obavljao je dužnost sudije u Opštinskom sudu u Livnu, a zatim i u Kantonalnom sudu od 2010. do 2012. godine.

Nakon toga je od 2012. godine bio angažovan kao predsjednik Osnovnog suda u Gradišci, gdje je proveo zadnje dane svog života.

U periodu od 1989. do 1992. godine radio je i kao sekretar u Opštinskom sekretarijatu unutrašnjih poslova u Srpcu i kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Srbac.

Bio je aktivan u društvenom i javnom životu. Obavljao je dužnost predsjednika Socijalističkog saveza Srbac, predsjednika Opštinske izborne komisije Srbac, predsjednika i direktora Rukometnog kluba Srbac, a bio je i dugogodišnji član i predsjednik Lovačkog udruženja „Srna“ Srbac.

Posebno se istakao u humanitarnom radu kao predsjednik Skupštine i predsjednik odbora OO Crvenog krsta Srbac u dva mandata od 2013. godine. Dobitnik je Srebrnog i Zlatnog znaka Crvenog krsta, kao najvišeg odlikovanja koje dodjeljuje Skupština Crvenog krsta Republike Srpske za doprinos razvoju i unapređenju rada Crvenog krsta, omasovljenje članstva i jačanje humanizma i međusobne solidarnosti.

Iza sebe je ostavio suprugu Miru, sina Savu koji je po zanimanju diplomirani pravnik i radi u Državnoj agenciji za istragu i zaštitu, kćerku Lidiju koja je diplomirani dizajner enterijera i namještaja i trenutno živi i radi u Austriji, te unuke Filipa i Viktora.

Komemoracija povodom smrti Veljka Krejića održaće se u ponedjeljak 10. maja u 11 časova u novoj sali Skupštine opštine Srbac, uz poštovanje važećih epidemioloških mjera, a sahrana će se obaviti istog dana na gradskom groblju u Srpcu u 13 časova.

Tagovi: