Počela berba kukuruza u Lijevče polju, prinosi katastrofalni

Željko Barišić i Jovica Račić iz Gradiške kažu da nikad nisu brali lošiji kukuruz nego ove godine. Umjesto očekivanih deset tona sa isto toliko dunuma, teško da će biti dvije tone kukuruza.

Šteta je još veća ako se uzme u obzir da je kvalitet zrna ispod svakog minimuma.

„Minulog proljeća sam primijenio maksimalne agrotehničke mjere, od pripreme zemljišta, do visokih doza mineralnih đubriva, najkvalitetnijih herbicida i adekvatne prihrane. Ali, uslijedila je suša, i to odmah nakon nicanja. Nema druge, nego rasprodati stoku i okrenuti u nešto drugo“, rekao je Željko Barišić.

Na istim mukama je i Jovica Račić, koji beračem uslužno bere kukuruze.

„Nafta je opet poskupjela i dostigla maksimalnu cijenu, a rod kukuruza nikakav. Sve se urotilo protiv nas. Ja sam prije dvije godine napustio posao u Njemačkoj i vratio se u Gradišku da se bavim poljoprivredom. Kupio sam i kombajn, servisirao berač, ali šta vrijedi“, nezadovoljno konstatuje Račić.

Slična situacija je i u lijevčanskom i srbačkom dijelu Lijevče polja. Proljetos je na području ove tri lokalne zajednice zasijano oko 20 hiljada hektara kukuruza. Očekivao se urod od 200 hiljada tona. Stručnjaci kažu da nema mjesta optimizmu i da će ovogodišnji rod biti manji upola, a možda i više.

„Na parcelama sa dubljim zemljištem, a njih nema mnogo, i tamo gdje je bilo moguće navodnjavanje, urod će biti solidan, na ostalim parcelama ispod očekivanja. Sve će se to odraziti na stočarstvo, rekao je agronom Mišo Balaban.

Paralelno sa berbom kukuruza u klipu i zrnu, u toku je i spremanje silaže, te žetva soje. Zbog katastrofalne suše prinosi su dva ili tri puta manji, što će se odraziti na veliko smanjenje stočnog fonda i poskupljenje stočne hrane i mesa. Alarmantna situacija u poljoprivredi se neće negativno odraziti samo na ratare i stočare, već i na potrošače koji uveliko osjećaju svakodnevna poskupljenja hrane.

B. GRGIĆ