Pet sestara iz Romanovaca čuvaju ime i krsnu slavu Vujnovića

Brana, Ranka, Bogdana, Slobodanka i Vesna pet je sestara rođenih u razmaku od deset godina u čestitoj porodici Vujnović u Romanovcima. Znalo se o njima, po dobrome naravno, u pet sela, što bi rekli stari ljudi. I u školi, i gdje god bi se zapodjenula priča o dobrim djevojkama, učenicama ili studenticama.

Sedamdesete i osamdesete godine nisu bile ni malo lake. Radilo se i gradilo, podizala djeca, zarađivalo za život i opstanak.

Ranka, tada još Vujnović, bila je krojačica čuvena u cijelom Lijevče polju. Koliko je djevojaka usrećila šijući im maturske ili svečane haljine, komplete, suknje i razne modne artikle. Mnogi se sjećaju priče da je Ranka bila uz rame modnim stilistima i iz većih gradova od tadašnje Gradiške ili Banja Luke.

Opredijelila se da nastavi školovanje. Danas je ugledna nastavnica srpskog jezika i književnosti, pisac, i njene pjesme i priče ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Svjedoče u prilog ove rečenice i Rankine nagrade na književnim konkursima.

Pet sestara, djevojačkog prezimena Vujnović, razišle su se svaka na svoju stranu, oformile porodice, ali su često tu u rodnim Romanovcima.

PLEMENITE I SKROMNE

„Uvijek nam je malo bilo dovoljno. Otac nam za vrijeme školovanja nikada nije otišao na roditeljski sastanak, sa obrazloženjem da učimo sebi. I bio  je u pravu, jer je vjerovao u nas. Svake godine biciklom je odlazio u dvadesetak kilometara udaljenu Gradišku da bi nam kupio nove udžbenike, govoreći da smo to zaslužile. Eto, takav je bio naš otac Slobodan“, kazuje Ranka, koja je djevojačko prezime Vujnović zamijenila časnim slavonskim prezimenom Šeatović.

Najstarija Brana je kuvarica, njenim stopama krenula je i Slobodanka. Ranka je nastavnica, Bogdana je doktoritrala ekonomske nauke, a Vesna je poljoprivredna tehničarka.

Nije provjereno, ali mnogi sa sigurnošću tvrde da je Bogdana najbriljantnija učenica u istoriji osnovne škole u Aleksandrovcu. Opredijelila se za ekonomiju i postala ekspert u toj oblasti. Bogdana je i velika humanitarka.

„Svi smo ponosni na našu Bogdanu. Ona stipendira djecu bez roditelja, a to radi anonimno, ne želeći da mnogo priča o tome, niti da ta djeca to znaju.  Bogdana zaslužuje da nosi to lijepo ime“,  potvrdila je Ranka.

SLAVSKA SVIJEĆA GORI U PORODIČNOJ KUĆI

Osim velike međusobne ljubavi Brana, Ranka, Bogdana, Slobodanka i Vesna pokazuju i veliko poštovanje prema svojoj roditeljskoj kući, krsnoj slavi oca Slobodana, tradiciji. Već 28 godina poslije smrti roditelja nije ugašena slavska svijeća u kući u kojoj su rođene i stasale u Romanovcima.

„Svake godine za Svetog Jovana Zlatoustog skupi se većina od pet kćerki, pet zetova, dvanaest unučadi, naših  zetova i snaha i jedanaest praunučadi. Obilježimo na dostojanstven način našu krsnu slavu i tako kao da poručimo roditeljima da smo na dobrom putu“, rekla je Ranka.

Možda je skromnost pet sestara, pogotovo Ranke Šeatović,  bila prepreka da snažnije iskorači u svijet književnosti. Njena pjesma „Život će odgovor dati“ upravo daje odgovor na mnoga pitanja i dileme i zaslužuje da kruniše kraj ove priče o pet sestara koje ne dozvoljavaju da se ugasi slavska svijeća u porodičnoj kući Vujnović u Romanovcima, selu u srcu Lijevče polja.

ŽIVOT ĆE ODGOVOR DATI

Kako ćeš ocu

reći na grobu

da će katanci čuvati

ognjište zagašeno,

tebi u amanet ostavljeno?

                  

Hoćeš li poviti glavu

pred slikom čuvarnog  gazde

koji se zbog jedne brazde

S komšijom gložio

i dičio nasljednikom sinom?

                        

Čeka te bolje sutra.

U zavežljaj trpaš nadu,

i slike,

i tapije,

a oko suzu stišće, krije.

                      

Domovina je imala cijenu

dok si nosio pušku,

a sada svoju snagu mušku

nosiš u tuđinu

koja uzima

i daje,

ali srce

-ono ovdje ostaje.

 

Tamo će djeca

korijenje puštati

i rušiti tvoje snove

da se vrate ognjištu predaka

koje vapi, zove.

            

Odvezuješ psa čuvara

sutrašnjeg skitnicu,

a znaš

da će se noću

vratiti u svoju kućicu.

 

Izlijeva teškim mlazom

život svoju žuč.

Dok okrećeš ključ,

misliš - srce će stati.

Idi, ne okreći se,

na sva pitanja

život će odgovor dati.

Život je dao pravi odgovor ispričan kroz  put pet sestara iz Romanovaca. Brane, Ranke, Bogdane, Slobodanke i Vesne.

Boško GRGIĆ

 

Tagovi: