Odata počast poginulim borcima povodom Dana i krsne slave opštine Srbac

Polaganjem cvijeća i parastosom koji je održan na centralnom spomen obilježju, danas je počelo obilježavanje Dana i krsne slave opštine Srbac, Pokrova Presvete Bogorodice.

Nakon himni i minute ćutanja, cvijeće na spomen obilježje položile su porodice poginulih boraca, zajednička delegacija Opštine Srbac i Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračke organizacije, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, Policijske stanice Srbac, SUBNOR-a, Ujedinjenog ravnogorskog pokreta, Demokratskog narodnog saveza, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i učenici Centra srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac.

Parastos je služio sveštenik Aleksandar Kusturić nakon čega se prisutnima obratio načelnik opštine Mlađan Dragosavljević koji je rekao da imena naših poginulih sugrađana trebamo uvijek izgovarati sa ponosom, a ne samo tokom velikih praznika i jubileja.

„Potrebno je čuvati tradiciju sjećanja kroz usmena predanja i pisane tragove u vidu istorijskih knjiga i udžbenika i edukacijom mladih kroz nastavne planove i programe kako se ratni put srbačkih boraca nikad ne bi izbrisao iz našeg sjećanja. U tom pogledu ne smijemo zaboraviti ni druge oslobodilačke ratove koji su se vodili na ovim prostorima i koje su naši hrabri preci iznijeli na svojim plećima kako bismo izgradili i očuvali naš nacionalni identitet“, rekao je načelnik Dragosavljević.

On je istakao da je srpski narod na ovim prostorima oduvijek bio na meti stranih osvajača zbog čega je neprestano bio prisiljen dizati glas protiv ugnjetavanja kako bi očuvao vjekovna ognjišta.

„Bitke koje smo vodili imale su samo jedan cilj, da danas živimo na vjekovnoj srpskoj zemlji. Da imamo svoju domovinu i otadžbinu, svoj jezik i pismo, propovijedamo svoju vjeru i slavimo krsnu slavu. Da nije bilo onih čija imena su upisana na ovom spomen obilježju i čiji likovi se nalaze u spomen sobi, sigurno ne bismo danas mogli slaviti slavu i ime našeg grada. Možda danas ne bismo ni živjeli u svojoj otadžbini, jer bismo bili protjerani i raseljeni a čovjeku je najljepše tamo gdje su njegovi korijeni“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Obilježavanje Dana i krsne slave opštine nastavlja se u srijedu 13. oktobra kada je od 12 časova planiran Pokrovski dan sporta u centru grada a od 18 časova u holu Doma kulture biće otvorena izložba radova sa proteklih 38 saziva bardačke kolonije. Od 19 časova održaće se svečana akademija kojoj će prisustvovati ograničen broj zvanica zbog mjera prevencije širenja virusa korona.

Svečanosti se nastavljaju u četvrtak 14. oktobra, na dan kada se obilježava praznik Pokrova Presvete Bogorodice. Tog dana biće održana liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice sa početkom u 9 časova, od 11 časova svečana litija, a od 11.30 obred lomljenja slavskog kolača u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg. U 12 časova je svečani defile konjičkih klubova sa žandarmerijom a u 13 časova Pokrovski dan folklora.

Istog dana u porti hrama biće organizovano posluženje za sve građane a na gradskom trgu biće postavljen Sajam ručnih radova i zimnice u organizaciji Udruženja žena Srbac i Turističke organizacije opštine Srbac.

Tagovi: