Novi život za dvije porodice iz Srpca

Dvije srbačke porodice sa ukupno 13 članova koje godinama žive u lošim uslovima uskoro bi trebalo da trošna domaćinstva zamijene novim domom i tako okrenu novu životnu stranicu.

Među njima je porodica Dragana Stojkovića iz Sitneša koji živi u trošnoj kući sa suprugom i dvoje djece. U pomoć im je priskočila lepenička parohija koja je pokrenula akciju za izgradnju novog porodičnog doma. Već su prikupljena početna sredstva, tako da se krenulo sa izgradnjom temelja.

- Riječ je o čestitim ljudima koji borave u neuslovnom domaćinstvu zbog čega smo inicirali ovu akciju. Na sličan način smo u proteklom periodu izgradili tri kuće u našoj parohiji i time pokazali da smo uvijek tu za naše bližnje - rekao je sveštenik Nenad Đurić.

U porodici Stojković zaposlena je samo supruga Nada, koja radi u jednom privatnom preduzeću, dok suprug Dragan povremeno radi poslove u selu za dnevnicu, prenosi Glas Srpske

- Imamo dvije kćerke koje pohađaju osnovnu školu tako da je teško bilo šta uštedjeti za novu kuću jer moramo obezbijediti sredstva za njihovo školovanje i nabavku kućnih potrepština. Zahvalan sam našoj parohiji i dobrim ljudima što su pokazali da nas nisu zaboravili - rekao je Dragan i dodao da će u zajedničkom domu živjeti i njegovi roditelji čija kuća se takođe nalazi u lošem stanju.

Novom životnom početku raduje se i sedmočlana porodica Ranka Vrejića iz Gornjih Srđevića čija je nova kuća spremna za useljenje. Vrejići imaju petoro djece uzrasta od devet do 17 godina, a niko u porodici nije zaposlen.

- Ponešto zaradim radeći za dnevnicu i tako izdržavamo porodicu. Kuća nam je već odavno dotrajala. Zidovi su popucali, a tokom nedavnog jačeg zemljotresa dodatno je oštećena tako da je prijetila opasnost da se uruši - rekao je Ranko.

Sredstva za izgradnju kuće obezbijeđena su donatorskim sredstvima a najveću pomoć pružila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, koja je porijeklom iz ovog sela.

Mještanin Živko Torodović, koji je jedan od inicijatora akcije, kaže da je ostalo da se kuća adaptira za useljenje tako da bi uskoro trebalo da budu predati ključevi na upotrebu.

- Kuća, površine 73 kvadrata, zadovoljiće sve potrebe ove porodice. Ponosni smo na ovakve akcije jer u selu imamo čak 20 djece predškolskog uzrasta kojima želimo omogućiti da ostanu na svom ognjištu i imaju svijetlu budućnost - rekao je Todorović. On podsjeća da je prošle godine na isti način završena izgradnja nove kuće za šestočlanu porodicu Radenka Vrejića, inače Rankovog brata koji živi u komšiluku.

- Radenko je živio u staroj i ruševnoj kući sa suprugom i četvoro djece, od kojih najstarije ima 23, a najmlađe ima svega pola godine. Uz pomoć naše sugrađanke Zore Vidović, ali i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Opštine Srbac i drugih donatora uspjeli smo i ovoj porodici riješiti najvažnije životno pitanje - istakao je Todorović.

Donacije za Stojkoviće

Donatori koji žele da pomognu završetak izgradnje kuće za porodicu Stojković mogu to učiniti davanjem priloga u crkvama lepeničke parohije. Novac je moguće donirati i uplatom na žiro račun koji je otvoren u Sberbanci na broj: 567 353 5000 350 292 na ime Dragan Stojković.