Novi luster za pravoslavni hram u Starom Martincu

Omladina Starog Martinca prikupila je 1.000 KM od mještana Starog Martinca i Nožičkog za kupovinu novog lustera koji će krasiti unutrašnjost pravoslavnog hrama Svetog Petra i Pavla, rekao je član građevinskog odbora za obnovu hrama Miroslav Ćetojević.

On kaže da je omladina tradicionalno na Badnji dan sa badnjakom obišla sela Nožičko i Stari Martinac pri čemu su prikupili naznačena sredstva koja nisu željeli trošiti, već su odlučili da nabave novi luster koji je ovih dana postavljen u hramu“.

Mještani Starog Martinca intenzivno su 2009. godine krenuli sa bivšim sveštenikom nožičke parohije Slavkom Debeljakom u adaptaciju pravoslavnog hrama Svetog Petra i Pavla. Do sada je uloženo preko 60.000 KM a urađeni su unutrašnji i vanjski radovi i postavljen novi krov.

„Skoro kompletan objekat je adaptiran uz pomoć mještana i ljudi dobre volje, a podršku nam je pružila i Opština Srbac. Imali smo i donaciju iz Kanade od jedne mještanke iz Ilićana koja je donirala oko 5.000 KM. Pored toga i poljska opština Novogrođec je donirala keramičke pločice 2014. godine za unutrašnji dio hrama“, rekao je Ćetojević.

Tagovi: