Nastavljena sadnja drveća u Srpcu, stiglo novih 300 sadnica

U sklopu Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), koga zajednički realizuju Vlada Švajcarske i UNDP BiH, danas je u užem gradskom jezgru u Srpcu i okolini počela sadnja novih 300 sadnica drveća.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da se radi o 100 sadnica Juniperus Hibernike, 30 sadnica javora i 170 sadnica crnog bora, koje je donirao ILDP.

“Sadnice će biti zasađene u centru grada i ulici Ruža, prema gradskom groblju, a jedan dio će biti namijenjen za dvorišta centralnih i područnih škola širom opštine”, rekao je Miholjčić.

Na sadnji drveća angažovani su radnici komunalnih preduzeća “Vodovod” i “Komunalac”, koji takođe vrđe košenje i uređenje okoline.

Ovo je rezultat potpisivanja Inicijative za zeleniju i održivu budućnost koju su u Srpcu 21. aprila ozvaničili načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević i šef kancelarije UNDP-a u Banjaluci, Goran Vukmir. Radi se o projektu koga je pokrenuo UNDP BiH sa ciljem smanjenja uticaja i prilagođavanja posljedicama klimatskih promjena, te smanjenja rizika od katastrofa.

Opštinska uprava Srbac se time obavezala se da će svake godine zasaditi najmanje 700 stabala različitog drveća širom opštine, a ove godine će biti posađeno ukupno hiljadu sadnica.

“Lokalna uprava je nabavila 700 sadnica, u saradnji sa Šumskom upravom, čija sadnja je izvršena proteklih sedmica na javnim površinama i drugim lokalitetima, a kroz ILDP projekat je obezbijeđeno dodatnih 300 sadnica”, rekao je Miholjčić.

Do sada je širom Srpca zasađeno oko 200 sadnica tuja i preko 400 sadnica javora, hrasta, trešnje i jabuke, kao i stotinjak sadnica breze, bagrema, katalpe i ruja.

Kroz ILDP projekat, uz podršku Vlade Švajcarske i UNDP-a, prošle godine je zasađeno 10 hiljada stabala širom BiH a ove godine bi ta cifra mogla dostići 40 hiljada.

nacelnik.net

Tagovi: