Narodna biblioteka Srbac uvezana u bibliotečko-informacioni sistem „Kobis“

U posjeti Narodnoj biblioteci u Srpcu ovih dana je boravila Željka Komlenić, rukovodilac virtuelne biblioteke Republike Srpske, inače zaposlena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS koja je srbačku biblioteku uključila u jedinstveni bibliotečko-informacioni sistem ,,Kobis“ koji je formiran 2013. godine.

Biblioteka u Srpcu je 37. biblioteka u Srpskoj koja je uključena u ovaj sistem sa ciljem da se formira jedinstven kolektivni katalog za sve biblioteke u Republici Srpskoj.

Postajući članica ,,Kobis“ sistema, svaka biblioteka ima mogućnost da preuzima već obrađenu bibliotečku građu, čime se postiže ušteda vremena, transparentnost fondova biblioteka, dostupnost publikacija , kao i mogućnost međubibliotečke pozajmice.

,,Kobis sistem RS je bibliotečko-informacioni sistem i podrazumijeva automatizaciju svih segmenata bibliotekarskog poslovanja. Uvođenjem biblioteke u Srpcu u ovaj sistem korist će imati i zaposleni u biblioteci i krajnji korisnici usluga, odnosno čitaoci“, rekla je Komlenić.

Cilj svake biblioteke jeste da ono što prikupi i obradi kao svoju građu pruži na uvid i korištenje za sve svoje korisnike.

„Tako će naučni radnici, studenti, školarci i svi građani moći na svom mobilnom telefonu preuzeti aplikaciju i pristupiti fondovima biblioteka uvezanih u ovaj sistem i da naruče potrebnu knjigu ili publikaciju iz bilo koje biblioteke u Republici Srpskoj preko najbliže biblioteke koje ste član“, rekla je Komlenić.

Tagovi: