Narodna biblioteka Srbac: U nedjelju turnir srpskih i moskovskih šahista

Narodna biblioteka Srbac, pod pokroviteljstvom Opštine Srbac, organizovaće u nedjelju, 21. februara jedinstvenu sportsku manifestaciju - turnir srpskih i moskovskih šahista koji će se odigrati 12 do 14 zapise.

Zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti dolaska ruskih šahista u Srbac, turnir će biti organizovan putem interneta i okupiće odlične šahiste iz Moskovskog šahovskog saveza i Šahovskog kluba Srbac.

Direktor Biblioteke Branko Savanović kaže da će za ruski tim nastupiti majstori koji imaju bogato iskustvo na ruskoj i međunarodnoj sceni, a njihov kvalitet će dokazati srpski šahisti koji su uspješno nastupili u Premijer ligi BiH i Prvoj i Hercegovini Druga liga Republike Srpske poslednjih godina.
Razgovore sa Moskovskom šahovskom organizacijom o organizaciji turnira koji nije održan u Srpcu u ovoj formi, vodili su predsjednik Šahovskog kluba Srbac Jovo Gu Žvić, potpredsjednik Dragan Bakić, kapiten Mirko Stojković i direktor biblioteke Branko Savanović.

"Turnir će biti organizovan na mreži i bićemo izvezeni na međunarodnu šahovsku platformu na kojoj se igraju utakmice ovog tipa. U biblioteci ćemo instalirati od 12 do 14 računara. Mečevi će se igrati dva sata i za to vreme svaki od igrača će igrati od tri do pet utakmica ", rekao je Savanović.

Prema njegovim rečima, za najuspešnije šahiste, Moskovsko šahovsko društvo je obezbedilo nagrade u vidu pehara, medalja i diploma.

"Ruski šahisti biće nagrađeni na licu mesta i biće poslati poštom našim šahistima ", dodao je Savanović.

On ističe da će srpski šahisti biti pojačani sa još nekoliko sjajnih igrača, verovatno iz Banja Luke.

"Naš cilj je da ova manifestacija prerastemo u tradiciju i da se održava svake godine u isto vreme. Prvobitni plan je bio da se turnir organizuje u okviru Svetosavskih svečanosti, ali nismo mogli da obezbedimo svu potrebnu tehnologiju na vreme. Naš predlog je bio da novi datum igre bude simboličan na Sretenje 15 februar, ali ruski šahisti već imaju jedan turnir tog dana, pa je dogovoreno da se sve pomeri na februar 21., kaže Savanović.
Pokroviteljstvo turnira preuzela je Opština Srbac na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem, i Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

Tagovi: