Izbori u Doboju bez novembarskih incidenata

U Doboju se danas ponavljaju izbori na 89 biračkih mesta, od ukupno 106 na kojima se glasalo 15. novembra.

U sedam časova otvorena su sva biračka mjesta za glasanje, a na listićima se nalazi 85 političkih subjekata za odbornike u Skupštini grada i kandidati Srđan Todorović iz SP, Boris Jerinić iz SNSD i Cvijan Filipović iz SDS, koji se nalaze na listiću za izbor Gradonačelnika Doboja.

Predsjednik GIK Nenad Paleksić kaže da nije bilo problema na početku izbornog dana, jer su zabeležena samo dva kašnjenja na otvaranju, ali su ona manja od 15 minuta.

"Nije bilo incidenata prilikom otvaranja biračkih mjesta, pravo da glasa ima 50.615 birača upisanih u birački spisak, osim onih koji su na izborima u novembru glasali putem mobilnog tima", rekao je Paleksić.

Prema informacijama iz Kolicije “Pod lupom”, čijih 200 posmatrača takođe nadgleda izborni proces u Doboju, šest biračkih mjesta u Doboju nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

“Na svakom petom biračkom mjestu nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. Koalicija „Pod lupom naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima”, naveli su iz Koalicije.

Prema podacima njihovih posmatrača, postotak biračkih mjesta otvorenih u 7 h je skoro 88 odsto, dok je većina preostalih biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem dužim od 15 minuta.

Prema tvrdnjama iz opozicije na biračkom mjestu u Domu učenika primjećen je i prijavljen je birač u vađenju popunjenog glasačkog listića iz džepa, pa je na tom mjestu privremeno prekinut izborni proces, kako i zbog problema sa biračkim spiskom.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici nadgleda 130 supervizora CIK, koji su obučeni i sertifikovani u skladu sa usvojenim Programom i metodologijom obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora.

Prema podacima iz GIK, prijavnjeno je i 4100 posmatrača političkih stranaka i udruženja građana.

GLASALI KANDIDATI

Među prvima koji su ostvarili pravo glasa bio je još uvek aktuelni Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je kandidat i na ovim izborima za čelnu izvršnu funkciju u Gradskoj upravi. On je glasao na svom glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

Drugi kandidat Cvijan Filipović iz SDS takođe je glasao na svom biračkom mjestu u Gimnaziji.

LJ. ĐURIĆ

Tagovi: