Derventa: Sud ranjenom provalniku odredio jednomjesečni pritvor, lovac-strijelac pušten na slobodu

Osnovni sud u Derventi odredio je jednomjesečni pritvor Ratku Pantošu (42), iz Banjaluke, poznatom kriminalcu kog je u tom gradu iz puške ranio lovac I. L. (56), tokom neuspjele pljačke porodične kuće njegovog brata u prigradskom naselju Polje.

Istovremeno, kako saznaje portal Moja Derventa.info, kućepazitelj L. I. je nakon saslušanja u policiji pušten na slobodu. Njemu je oduzeta lovačka puška iz kojeg je ustrijelio opasnog provalnika.

Vjeruje se da je Pantoš, kao premazani kriminalac, i u pljačkaškom pohodu u Derventu imao saradnika, takozvanog - tipera! Na meti njegovih dugih prstiju našla se kuća čiji je vlasnik u inostranstvu. Međutim, njegova je nesreća, kako se pokazalo, što se bio nameračio na dom istina odsutnog mještanina u Polju, ali koji je pazio njegov brat L. I., inače strastveni lovac.

Nakon što je otkriven i dok je držan na nišanu, njegova je nevolja bila i u tome što nije poslušao „savjet“ kućepazitelja - „da sačekaju policiju“. U mraku, pet minuta iza ponoći, prolomio se pucanj sa vriskom provalnika koji je ranjen u nogu.

Pantoša je, tragom krvi, policija pronašla nekoliko stotina metara od mjesta gdje je bio u krađi. Ispred provaljene kuće pronađeni su ukradena puška,  alat i druge razne stvari, koje je provalnik bio ponio sa sobom.

Naš portal saznaje da je ranjeni kriminalac u dobojskoj bolnici odbijao svaku komunikaciju sa medicinskim osobljem i policijom. Sve u namjeri da se ne otkrije njegov stvarni identitet, pošto kod sebe nije imao lična dokumenta. Ipak, odali su ga upravo ti „dugi prsti“, jer je identifikovan na temelju otiska prstiju.

Bogat kriminalni dosije

Sa bogatim kriminalnim dosijeom, Ratko Pantoš, zbog razbojništava, odležao je i petogodišnju kaznu zatvora. Tokom izdržavanja u maju 2010. godine pobjegao je iz zatvora u Bihaću tako što je preskočio zatvorski zid, dok je sa drugim osuđenicima igrao fudbal na terenu. Inače, u Bihać je prebačen iz zeničkog zatvora u kome je u januaru 2010. učestvovao u pobuni kada se popeo na krov zatvora. Pantoš se godinama nalazio na potjernici Interpola, a svojevremeno ga je pomilovao nekadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir koji se zbog sumnjivih pomilovanja našao pod istragom Tužilaštva BiH zbog primanja mita.

Pljačka širom Srpske

Pantoš je uhapšen i u okviru akcije „Provalnik“, a na teret su mu stavljene teške krađe i nedozvoljeno posjedovanje oružja. Samo na području Šamca, Modriče i Teslića, provalio je u više kuća i ukrao novac, zlato i druge dragocijenosti u vrijednosti od 37.000 maraka.

N. ĐURIĆ

Tagovi: