Roman ,,Bijela mama" ugledao svjetlost dana

Srbački književnik Žarko Šarić objavio je svoj sedmi roman pod naslovom “Bijela mama” koji je izašao u izdanju “Besjede” iz Banjaluke. Ovo je njegova dvanaesta knjiga po redu koja za tematiku ima život naših ljudi u rasijanju. 

Očekuje se da će promocija romana biti organizovana u Srpcu tokom proljeća ove godine.
Žarko Šarić je afirmisan i nagrađivan pisac za odrasle i djecu. Bavi se književnošću još od 1996. godine kada je objavio knjigu proze o svom zavičaju i svojoj generaciji “iz četrdeset i neke”, pod naslovom ,,Pretežno dobri ljudi”. Pored romana ,,Bijela mama”, objavio je romane ,,Rat u Liporašću”, ,,Kvarež naravi”, ,,Zbogom gvarneri”, ,,Maršalova slika” i romane za djecu ,,Šašava škola” i ,,Živa čitanka”, piše Radio Srbac.
Objavio je zbirku pripovjedaka ,,Crni konji”, satirične priče ,,Demokratija za početnike”, priče za djecu ,,Sladoled na asfaltu” i eseje ,,Kamen i riječ”. Za svoj literarni rad nagrađivan je u Srbiji i BiH.
Za štampu je pripremio i roman pod naslovom ,,Baš se lijepo ratovalo” i knjigu novela iz penzionerskog života pod radnim naslovom ,,Penzionisane priče”.
O romanu ,,Bijela mama“:
Radnja romana se događa na krajnjem jugu Afrike, konkretno u Južnoafričkoj Republici, u vrijeme vladavine aparthejda i ozakonjenih najtežih oblika rasne segregacije.
Mladi bračni par iz Banjaluke tragajući za srećom, dospijeva u zemlju gdje im kao bijelcima pripadaju nesanjano visoke prinadležnosti i sva prava bijelih kolonijalnih gospodara, ali se oni, sa shvatanjima ponesenim iz roditeljskog doma i “toplom srpskom dušom” teško snalaze u novoj sredini.

Tagovi: