Smijenjen, a sve se pita: Iako ga je Dodik uzeo na “zub”, za Dragana Savanovića nema zime

Dragan Savanović, kontroverzni dugogodišnji generalni direktor Željeznica RS, smijenjen je prije tri mjeseca, ali i je i dalje rukovodilac u preduzeću, koje je tokom njegovog direktorovanja zapalo u gubitke, koji su ga doveli na ivicu stečaja.

Nakon smjene Savanović nije vraćen u prijedorsku Toplanu, odakle je došao u Željeznice RS, nego je postavljen za pomoćnika generalnog direktora, i to za tehnološko unapređenje. Iz uprave ŽRS nisu otkrili kolika je njegova plata, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka, mada su Željeznice RS preduzeće u većinskom vlasništvu RS, za koje građani Srpske otplaćuju milionske kredite i obezbjeđuju 25 miliona KM subvencija godišnje.

– Savanović je raspoređen na radno mjesto “pomoćnik generalnog direktora za tehnološko unapređenje saobraćajno-transportne djelatnosti”. Imajući u vidu odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka, ne možemo Vam dostaviti lične podatke za koje nismo dobili saglasnost lica na koja se odnose – navodi se u odgovoru Željeznica RS na naša pitanja.

Izvori Srpskainfo tvrde da Savanović zarađuje više od 2.000 KM, što je ipak manje od 3.000 KM koliko, prema podacima iz Nadzornog odbora Željeznica RS, iznosi ugovorena plata generalnog direktora. Ipak, finansijski manjak će Savanović vjerovatno lako nadoknaditi jer odnedavno ima i privatni biznis – suvlasnik je mikrokreditne organizacije.

– Što se tiče Savanovićevog posla u Željeznica RS, nakon smjene se malo toga promijenilo. Prešao je u susjednu kancelariju, ali se i danas sve njega pita, jer su formalno na čelu preduzeća njegov dojučerašnji prvi saradnik, sada v.d. generalnog direktora Zoran Ilinčić, te Ilinčićeva supruga, koja vodi projekat restrukturiranja, a koja je do juče bila Savanovićeva šefica kabineta – tvrdi naš izvor.

Inače, Savanović je skoro osam godina bio na čelu Željeznica RS. Uprkos lošem poslovanju, nekoliko puta je izbjegao smjenu. Smijenjen je po ekspresnoj proceduri 6. novembra, na dan kada je Milorad Dodik dolazio u Doboj, kao novoizabrani član Predsjedništva BiH i apsolutni pobjednik izbora.

Prije dolaska je jasno poručio da na funkcijama ne želi da vidi “mangupe” iz DNS-a, koji su u kampanji radili protiv nejga. Savanović je bio na “listi mangupa”.