Dodik: U BiH ne može ništa brzo

Nedopustivo je da se kasni sa formiranjem vlasti na nivou BiH, a trenutni zastoji idu ka tome da Bošnjaci naprave čak i opstrukciju, poručio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, dodajući da je mislio da će nakon kolelgija Predstavničkog doma ići sve brzo ali očigledno je da u BiH ne može ništa brzo.

On se danas u Mostar sastao sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a.

- Vidjećmo narednih dana da li postojil ili ne postoji opstrukcija i daćemo odgovore na to. Imali smo i prethodnih godina situaciju da Bošnjačka strana traga za nečim i onda blokira kompletnu strukturu - rekao je Dodik.

- Ovo je naš apel, da srede svoju situaciju - poručio je Dodik.

Rekao je da su razgovarali i o reformi o izbornom zakonodavstvu i da SNSD podržava princip da jedni drugima ne mogu birati drugom političke predstavnike.

- Bez obzira na različite ideološke pristupe BiH je zemlja od dva entiteta i tri naroda. Osnovni element nestabilnosti u BiH je pokušaj zauzimanja pozicija koje pripadaju drugima. Podržaćemo takav pristup i bićemo na strani jednog takvog rješenja. Osim toga treba gledati rješenje Sejdić-Finci. Niko ne želi da bude doveden u poziciju da mu drugi biraju nejgove predstavnike - naveo je Dodik.

Čović je takođe rekao da stalno zovu pripadnike trećeg naroda da rade zajedno.

- Razgovarao sam sa Radončićem, u srijedu je sastanak sa SDA kako bi što prije počeli proces uspostave vlasti i da dobijemo mandatara - rekao je Čović.

Dodao je da treba raditi na projektima bez obzira da li se radi o infrastrukturi energetskoj ili prometnoj.

Tagovi: