Njegovanje tradicije ono je što fali našem narodu

Truba, harmonika, frula, pa čak i violina smatraju se muškim instrumentima, ali ta predrasuda nije spriječila četiri djevojke da, ne samo da ih maestralno sviraju, nego da se udruže i zajedno stvore svoju verziju jednog od najljepših tradicionalnih kola, rumenka kolo.

Danijela Veselinović, jedina djevojka vođa trubačkog orkestra, Neda Nikolić, među rijetkim frulašicama, te violinistkinja Jelena Urošević i Sandra Milošević virtuoz na harmonici tako su postale dio neobičnog muzičkog sastava, koji je prošlog vikenda prvi put nastupao u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje.

– To je bila inicijativa, tako da kažem, naše drage koleginice Danijele Veselinović s obzirom na to da ona sa svojim orkestrom (trubačkim) priprema jedan album. Poželela je da joj budemo gošće na tom albumu i tako smo se okupile i snimile to kolo, naše prvo kolo rumenka – ispričala je harmonikašica Sandra Milošević.

– Htele smo da krenemo od nečeg tradicionalnog, nečeg što je u osnovi svima nama poznato. Bez obzira na to što se svaka od nas bavi nekim drugim žanrovima, opet smo krenuli svi od te narodne, tradicionalne muzike i želimo da čuvamo tradiciju – dodala je Danijela Veselinović, koja se s trubom druži od malih nogu.

Iako dolaze iz različitih gradova u Srbiji, djevojke uspijevaju da usklade svoje obaveze i vježbaju repertoar uglavnom tradicionalne muzike, koji su do sada predstavile širom svoje zemlje, a gostovale su i u RS.

– Naravno, to nije naš osnovni posao, svaka od nas se bavi privatno nečim drugim u okviru muzike. Tako da je ovo počelo od hobija, pa se polako širi, videćemo dokle ćemo stići – kaže frulašica Neda Nikolić.

– Pored toga što smo devojke, što nas svakako razlikuje od naših kolega, ono što je možda specifično za nas je što negujemo tu tradicionalnu muziku i to je ono što fali našem narodu. Mislim da je to jedna od stvari kojom smo privukle publiku, pored naše lepote, naravno – smatra Sandra Milošević.

Koncert u Doboju započele su kompozicijom “Svilen konac”, potom je uslijedilo kolo – moravac, a prve ovacije publike uslijedile su na taktove numere “Samo pesma zna”, koju je proslavila Usnija Redžepova.