Pogađa svakog trećeg muškarca: Kako prepoznati simptome muške menopauze

Simptomi muške menopauze ili andropauze pogađaju gotovo svakog trećeg muškarca, ali je za većinu to i dalje tabu tema. Činjenica je, međutim, da se polni hormoni vremenom sve manje luče.

- Andropauza počinje neprimetno, dok menopauza nastupa iznenada, u tačno određenom trenutku - objašnjava nemački urolog i androlog Frank Zomer.

Muška menopauza počinje već u 35. godini života i traje dugo, pa i do kraja života, objašnjava stručnjak. Mnogi muškarci i ne primjećuju da su ušli u to doba zato što žive zdravo i samim tim nadoknađuju gubitak testosterona. Oko trećine muškaraca, međutim, intenzivnije registruje promjene.

Simptomi muške menopauze mogu da se svrstaju u tri kategorije:

1. Psiha: Poremećaj sna, anksioznost, razdražljvost, nervoza, depresivno raspoloženje

2. Tijelo: Slabija kondicija, slabljenje mišića

3. Seksualnost: Teže postizanje erekcije, slabljenje jutarnje erekcije, kao i želje za seksom.

Svaki od ovih simptoma treba ispitati. Ukoliko potraju više od šest-osam nedjelja, potražite savjet stručnjaka. To mogu biti ljekar opšte prakse, internista, androlog ili urolog.

Ponekad je smanjeno lučenje testosterona posledica poremećaja rada šitne žlijezde.

Korisne su detaljna anamneza, fizički pregled i analiza krvi radi određivanja hormonskog statusa, pri čemu je bitno ne samo da se utvrde vrijednosti ukupnog testosterona, koji se nalazi u krvotoku, već i biološki aktivnog testosterona, koji djeluje direktno u ćelijama.

Stručnjaci preporučuju integrisanje fizičke aktivnosti u svakodnevni život: idite pješice kad god je moguće, koristite obične, a ne pokretne stepenice, a u podne se prošetajte jedan krug. Fizička aktivnost odlaže opadanje nivoa hormona i ublažava simptome.