Revolucionarno otkriće: Švicarski naučnici pretvorili stanice raka u stanice masnog tkiva

Naučnici sa Univerziteta u Bazelu su pretvorili stanice raka dojke u stanice masnog tkiva uz pomoć dva već poznata lijeka - lijeka za dijabetes roziglitazona i terapije za rak trametiniba. 

Rad je objavljen 14. januara 2019. u Cancer Cell pod naslovom: "Gain Fat—Lose Metastasis: Converting Invasive Breast Cancer Cells into Adipocytes Inhibits Cancer Metastasis". Studija je rađena na  transgenetičkim miševima, a ispitivan je jedan naročito agresivan tumor mliječnih žlijezda.

Koristeći spomenute lijekove, naučnici su "natjerali" stanice tumora da se, umjesto da se šire, pretvaraju u masne stanice - adipocite. Ovaj proces, zvan adipogeneza, je proces u kojem od matičnih stanica nastaju stanice masnog tkiva.

Autori rada pokazuju kao nisu sve kancerozne stanice pretvorili u stanice masnog tkiva, međutim, one stanice koje jesu, više se nisu vraćale u kancerozne. Također, zaustavljena je i proliferacija kanceroznih stanica, tj. njihova dioba. 

Trametinib je zapravo ključna supstanca za ovaj proces - ona povećava stopu pretvaranja stanica kancera u stanice masnog tkiva. Trametinib je relativno nov lijek i koristi se u terapiji melanoma, odnosno, još uvijek se ispituje njegova efikasnost u terapiji ovog tipa kancera, ali ga je FDA odobrila. Djeluje kao inhibitor protein kinaza MEK1 i MEK2, enzima koji imaju značajnu ulogu u proliferaciji i diferencijaciji stanica regulišući mitozu i stanični ciklus, te kao regulatori transkirpcije.