Humanitarni koncert u čast Miodraga Mikića Mikija: Tea, Stefan i David pjevaju za srbačku djecu

U znak sjećanja na svog preminulog oca Miodraga Mikića Mikija, poznatog srbačkog muzičara, njegova djeca Tea, Stefan i David okupljeni u sastav „Tea Mikić & Brothers“ održaće koncert u subotu 2. februara u Domu kulture u Srpcu sa početkom u 18 časova.

Koncert pod nazivom „Ostala je pjesma moja“ imaće humanitarni karakter jer će sav prihod od prikupljenih ulaznica po cijeni od 3 KM biti usmjeren za djecu iz udruženja „Izvor“ i liječenje teško oboljelog dječaka Živka Miljića iz Srpca.

Na repertoaru će se naći stare narodne pjesme i sevdalinke koje će ovaj muzički trio predstaviti publici u jednom potpuno novom izdanju, uz magičnu kombinaciju harmonike i klavira i očaravajućeg ženskog vokala u jednočasovnom muzičkom događaju za pamćenje.

Na ovaj način, obilježiće se godišnjica smrti Miodraga Mikića Mikija koji je preminuo 2. februara 2018. godine u 55. godini života.

Miodrag je potekao iz poznate srbačke muzičke porodice a njegova majka Rajka je 35 godina predavala muzičku kulturu u srbačkoj osnovnoj školi. Ona mu je i usadila ljubav prema muzici tako da je još od malih nogu počeo da svira harmoniku. Završio je osnovnu muzičku školu u Srpcu a srednju muzičku školu u Banjaluci. U Sarajevu je 1985. godine stekao zvanje profesora muzike i muzičke teorije.

Od 1989. godine preselio se u Austriju gdje je do 2000. godine stekao troje djece sa suprugom Snježanom a u tom periodu je radio kao profesor harmonike i klavijature u jednoj od muzičkih škola. Svirao je sa brojnim bendovima a bio je i muzička pratnja mnogim estradnim zvijezdama.

Na njegovom repertoaru se nalazila strana i domaća muzika, a podjednako dobro je svirao zabavnu, narodnu i rok muziku, pa čak i šlagere. Bio je genije na brojnim muzičkim instrumentima, od klavijature, harmonike i gitare pa sve do flaute. Svoj talenat je iskazao i u crtanju karikatura koje su čak izlazile i u nekim austrijskim listovima.

U Srpcu je 2000. godine otvorio poznatu diskoteku „Nebo“ koja je uspješno radila nekoliko godina i u kojoj su gostovale najpoznatije domaće muzičke zvijezde bivše Jugoslavije.

Bio je čovjek prepun života i pozitivne energije, po čemu je ostao prepoznatljiv među svima koji su ga poznavali i nije bilo slavlja u Srpcu da se nije uhvatio harmonike koju je uvijek nosio sa sobom, zapjevao sa merakom i podigao atmosferu do usijanja.

Živio je život punim plućima iako je rođen sa srčanom manom zbog koje su mu ljekari prognozirali da neće dočekati 20. godinu života, tako da je bio pravo medicinsko čudo jer je uspio da uđe duboko u šestu deceniju života. Više puta se suočavao sa smrću, imao je jednu veliku operaciju koju je teško preživio, ali nikada se nije predavao i bio je borac do zadnjeg dana.

Bio je posvećen duhovnom životu i gajio mnoge plemenite vrline zbog kojih je bio omiljen u društvu.

Volio je svoj rodni kraj i svaki slobodan trenutak koristio da provede u zavičaju. Sav svoj talenat prenio je na svoju djecu i živio je za dan kada će jednog dana svi zajedno zasvirati, što mu se i ostvarilo godinu dana prije smrti kada su njih četvoro imali zajednički koncert u Austriji.

NJegova kćerka Tea (29) počela je svirati klavir još od četvrte godine u muzičkoj školi. U 14. godini upisala je muzičku gimnaziju a nakon toga i muzičku akademiju u Feldkiru i džez akademiju u Sent Galenu.

Od 16. godine je pjevala sa školskim bendovima i sa ocem Mikijem na raznim slavljima a 2007. godine je upoznala DJ Šantela sa čijim je bendom „Bukovina Klub Orkestar“ dvije godine kasnije krenula na veliku evropsku turneju koja je obuhvatila preko 100 koncerata. Proputovali su čitav svijet, od Meksika do Tel Aviva i nanizali brojne hitove, među kojima se posebno izdvojila pjesma „Disko Partizani“.

U tom periodu Tea je ostvarila saradnju sa brojnim drugim muzičarima sa kojima je nastupala u Berlinu i Istanbulu a od 2018. godine napušta ovaj bend i pokreće muzičku saradnju sa braćom Stefanom i Davidom sa kojima je održala prvi koncert 7. decembra u Berlinu. Publika u Srpcu će tako imati čast da ih ugosti na njihovom drugom zajedničkom koncertu.

NJen brat Stefan (25) takođe je počeo svirati klavir od četvrte godine i do 14. godine završio muzičku školu, gimnaziju i akademiju u Feldkiru. On je pravi virtouz na klaviru i do sada je odnio pobjede na brojnim takmičenjima i održao mnoge uspješne solo koncerte. Pored klasične, svira i narodnu muziku a ljubitelj je i rok i metal muzike, pa čak i romske i arapske muzike.

Diplomirao je sa najvišom ocjenom 2017. godine i počeo raditi od prošle godine kao profesor klavira u jednoj muzičkoj školi u Švajcarskoj.

NJihov brat David (18) svira klavir od treće godine a prešao je isti muzički put kao i brat Stefan i sestra Tea. Osvojio je više prvih mjesta na muzičkim takmičenjima u Austriji a trenutno je na drugoj godini studija na muzičkoj akademiji u Feldkiru.

Nastupao je u trio i kvartet sastavima na svojoj akademiji. Ima smisao za komponovanje još od malih nogu i od njega se očekuje da u narednom periodu tek pokaže svoj pravi talenat.

Nema sumnje da Srpčane 2. februara zaista očekuje istinski muzički spektakl i da će Tea, Stefan i David svojim nastupom na dostojan način obilježiti godišnjicu smrti svog oca i ujedno pružiti pomoć onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnija!