Trampova administracija bi podržala srpske interese u BiH i na Kosovu

Politički analitičar iz SAD Pamela Geler smatra da li bi administracija američkog predsjednika Donalda Trampa podržala nacionalne interese Srbije u BiH i na Kosovu.

- Da, imate prijatelje u američkoj administraciji. Svakako savjetnik predsjednika Džon Bolton ima objektivniji stav i ima više razumijevanja za situaciju na Balkanu nego mnogi drugi spoljnopolitčki stručnjaci - rekla je Gelerova, poznata po snažnim vezama sa najvišim funkcionerima Trampove adminstracije.

Komentarišući oslobađajuću presudu Naseru Oriću za zločine nad Srbima u Srebrenici, Gelerova je ocijenila da je to "indikacija da bošnjački entitet u BiH ima džihadističke tendencije".

- Orić je počinio zločine nad hrišćanima, ali Kuran naređuje muslimanima da ratuju protiv hrišćana. Kada se to uzme u obzir, bilo je očekivano da bude oslobođen - rekla je Gelerova za "Večernje novosti" .

Govoreći o presudama Haškog tribunala koji je za ratne zločine osudio na desetine Srba, a veoma mali broj Bošnjaka i Hrvata, Gelerova je rekla da sumnja da će srpske žrtve dobiti pravdu koju zaslužuju.

Gelerova ocjenjuje da je "takozvana međunarodna zajednica za ljudska prava duboko korumpirana i pristrasna kada su u pitanju nemuslimani".

Ona je istakla da je samoproglašeno Kosovo "država džihadista u srcu Evrope" i da je njen savjet američkoj administraciji povodom kosovskog čvora da obavezno podrži Srbiju.

- To je stav koji imam godinama, od vremena kada je predsjednik Bil Klinton napravio jednu od mnogih katastrofalnih grešaka, podržavajući muslimansku stranu tokom građanskog rata u BiH - rekla je Gelerova.

Na pitanje kako vidi neuspjeh samoproglašene države Kosovo u Interpolu, ona ističe da se u organizacijama kao što je Interpol realna situacija stavlja ispred političke korektnosti.

- Članice Interpola su priznale čak, iako prećutno, da je Kosovo puno džihadista i islamskih terorista koji se mogu infiltritari u prištinske institucije - kaže Gelerova.

Ona dodaje da to nije nužno za promjenu stava međunarodne zajednice, jer još ne postoji opšte priznanje na nivou EU i UN o tome šta je Kosovo i zašto je ono značajno za Evropu.

Gelerova navodi da se Bolton godinama suprotstavljao stvaranju nezavisnog Kosova i da sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom ima zasluge za promjenu spoljne politike prema Kosovu.

"Novosti" pišu da je Gelerova američki aktivista, novinar i politički komentator, te da je u javnosti poznata i po snažnim vezama sa najvišim funkcionerima Trampove administracije, uključujući i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, kao i da je trenutno predsjednik nevladine organizacije "Zaustavimo islamizaciju Amerike".