Otvoreno pismo Veterana RS: Javni bezobrazluk Narodne skupštine Republike Srpske

Otvoreno pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljku Čubriloviću puptilo je Udruženje građana "Veterani Republiкe Srpsкe".

Pismo u potpunosti prenosimo:

UDRUŽENJE GRAĐANA
„VETERANI REPUBLIКE SRPSКE" (VRS)
Matični broj: 11095496
Broj:45-012/018
Datum:13.12.2018.godine

Otvoreno pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljku Čubriloviću

Dana, O7. decembra 2018.godine raspisali ste Javni poziv za popunu skupštinskih odbora za članove koji ne dolaze iz redova narodnih poslanika i ostavili rok za prijave do 17. decembra 2018.godine. Na sajtu Narodne skupštine ste već 10. decembra objavili popunjene Skupštinske odbore sa svim članovima.

Bezobrazluk!

Zbog čega se igrate sa organizacijama, udruženjima i o kom načelu javnosti Vi govorite, o kom javnom pristupu parlamentarnoj demokratiji koji ste istakli u preambuli Vašeg javnog poziva? Vašom drskošću i bezobrazlukom dovodite nas u poziciju da trošimo imena časnih i stručnih ljudi koji bi toj istoj parlamentarnoj demokratiji dali mnogo veći doprinos od partijskih aparatčika s kojima ste unaprijed popinili sva mjesta a za naivne ih javno oglasili. Nevjerovatna je drskost Vas i svih onih koji su u ovome učestvovali. Glumite ozbiljnu i demokratsku državu a neformalne grupe su Vam već zauzele i omeđile Trg Кrajine. Radite li na tome da Vam zakonski formirane organizacije, savezi i udruženja ne zauzmu Narodnu skupštinu ili smatrate da je naš patriotizam otišao u takvu krajnost da nas možete vječno praviti budalama.

Mi „Veterani Republike Srpske" smo potpuno svjesni značaja skupštinskih odbora za usvajanje dobrih i pravednih zakona te smo Vam predložili najstručnije ljude iz populacije koju zastupamo. Sigurno stručnije od mnogih sa kojima ste popunili odbore. U tome što tako radite možda se i krije neprimjenjivost mnogih zakona i nepravda koja je naročito izražena u katastrofalnom Zakonu o pravima boraca, Zakona o radu, Zakona o penzionom i zdravstvenom osiguranju...

Još uvijek Vam nudimo institucionalni doprinos u rješavanju nagomilane nepravde. Zato Vam predlažemo vratite Javni poziv u zakonske okvire i okvire Poslovnika Narodne skupštine nad kojim držite skupštinski čekić.

Predsjednik UG „VRS"
Duško Vukotić