Marina i Lena odlučile da carstvo plišanaca podijele sa socijalno ugroženim vršnjacima

Djevojčice Marina (12) i Lena (4) Vujinović iz Trebinja, uz svesrdnu pomoć majke Dubravke i tate Živka prikupljaju plišane igračke, koje će se naći u paketićima za najmlađe Trebinjce iz socijalno ugroženih porodica.

Dubravka je sa svoje dvije kćerke, za koje kaže da su joj najveća inspiracija, na društvenim mrežama pozvala djecu i roditelje „pliškovce“ da ponovo krenu u akciju, nakon što su proljetos uspješno okončali prikupljanje plišanih igračaka i predali ih trebinjskom Crvenom krstu.

– Dragi moji, dječice i roditelji, približavaju nam se dječiji najljepši praznici, Sveti Nikola, Nova godina, Božić. Pa, vrijeme je moji “pliškovci”. Idemo opet : Jedan pliško, za mali smješko – poručili su Vujinovići na društvenim mrežama.

Kažu da su zadovoljni odzivom i da će prve skupljene plišane igračke u trebinjski Crveni krst odnijeti polovimom mjeseca, za nikoljdanske paketiće, a onda će, ako bude trebalo, akciju nastaviti do Božića.

Pričaju da je sve krenulo spontano, kada je prije godinu dana Marina, djevojčica sa posebnim potrebama, slomila nogu.

– Bilo je to za novogodišnje praznike i dobili smo mnogo paketića. Vidjela sam da su se djeca zasitila i, pomalo, počela iživljavati sa slatkišima i grickalicama. Predložila sam im da to poklonimo nekome ko nema slatkiše za praznike. Odmah su prihvatile ideju i tako je počelo – objašnjava Dubravka praćena iskrenim osmjehom svoje dvije ćerke.

Lena i Marina potvrđuju da su tada podijelile osam paketića djeci koja nisu imala praznične paketiće, a Marina je već u proljeće poželjela da se akcija nastavi.

– Prilikom proljećnog spremanja stana, moje kćerke su vidjele da imaju igračaka sa kojima se ne igraju, a koje su u dobrom stanju.  Upitale su što ih ne damo drugoj djeci i odlučile smo da pokrenemo akciju na društvenim mrežama, da nam se i druga djeca pridruže – objašnjava Dubravka.

Prikupljene igračke su odnijeli u trebinsjki Crveni krst, a prilikom nedavnog razgovora sa Maricom Tomović, sekretrom Crvenog krsta, ponovo su došli na ideju da skupljaju plišane igračke i pomognu  akciju ove humanitarne organizacije u prikupljanju igračaka za  paketiće socijalno ugroženoj djeci.

– Odziv je veći nego proljetos, a uglavnom se javljaju mlade mame. Samo u dva slučaja, do sada, o akciji su se raspitivali očevi. Skupljamo samo plišane igračke jer ne želimo da nam ljudi donose oštećene  plastične ili neke druge igračke – objašnjava Dubravka zašto su se odlučili isključivo za plišance, piše Srpskainfo.

– Materijalno je nula, ono nam treba samo da preživimo – parola je porodice Vujinović.

Igračke poklanjaju drugaricama

Lena priznaje da je igračke poklanjala i svojoj maloj drugarici Romkinji sa kojom se igra u gradskom parku, pa joj je u jednom momentu odnijela i meda sa kojim je spavala.

– Nama  je to normalno i tako smo i djecu naučili da ono što imaju  dijele sa drugima – ističe Dubravka. Ona kaže da je uvijek bila spremna da pomogne ljudima, ali da je uvidjela šta to zaista znači kada im je trebalo dosta novca za liječenje starije kćerke, koji, tada, nisu mogli sami obezbjediti.

Tagovi: