Odbornici traže izvještaj o crpkama na Savi: Raste strah od poplava u Srpcu

Odbornici srbačke Skupština opštine koja je usvojila informacija o zaštiti i spasavanju od elementarnih nepogoda, zatražili su potpunu informaciju o stanju crpnih stanica na Savi.

Bojana Miholjčić (SNSD) kaže da je Komisija za budžet i finansije ukazala na problem lošeg funkcionisanja crpne stanice u Poveliču. Miholjčićeva je na sjednici Skupštine opštine istakla da su stari agregati demontirani, a novi još nisu postavljeni, što predstavlja veliku opasnost za funkcionisanje sistema zaštite od poplava u srbačko – nožičkoj ravni.

– Opštinska uprava je više puta upozoravala Javnu ustanovu „Vode Srpske“ na nedostatke u crpnim stanicama. Ništa bitnije nije se promjenilo, a zima je na pragu. Apelujemo na “Vode Srpske” da stavi u potpunu funkciju pumpne stanice u Poveliču – rekla je Miholjčićeva.

Odbornik Mićo Malbašić (PDP) kaže da je sušni period išao u prilog “Vodama Srpske” i stanovništvu srbačkih sela pored Save naglasivši da zbog nedovršenih vodoprivrednih objekata zima može donjeti mnogo problema.

– “Vode Srpske” morale su uraditi mnogo više na modernizaciji i održavanju vodoprivrednih objekata. Izuzetak je nasip u Prijebljezima koji je u dosadašnjem dijelu kvalitetno urađen, a ovo mjesto dugoročno zaštićemo od poplava – rekao je Malbašić.

Betonski zid u Prijebljezima kod Srpca, čija izgradnja je u toku, dugoročno će spriječiti izljevanje Vrbasa kao što se dogodilo za vrijeme proljetih poplava.

Ovdje još nisu nadoknadili štetu od deset miliona KM iz 2014. godine kada je Vrbas poplavio desetak sela od Prijebljega do Srpca, a isto se ponovilo i u martu ove godine. Tada se ispostavilo da nasip pored Vrbasa ne može izdržati vodenu bujicu i da su neophodne dodatne utvrde. Zato je izgradnja betonskog zida, na šta je ukazano i na nedavnoj sjednici srbačke Skupštine opštine, od neprocjenjive važnosti.

Projekat se realizuje u okviru programa “Upravljanje rizikom od poplava u Republici Srpskoj” koga implementira Evropska investiciona banka, a investitor je Javna ustanova “Vode Srpske”. Mlađan Dragosavljević, načelnik Srpca ističe da će na pojedinim mjestima nasip biti povećan za 120 centimetara, što je dovoljno, prema procjenama stručnjaka, da dugoročno spreči izlevanje Vrbasa.

– Ova investicija je dio projekta rekonstrukcije vrbasko – savskog nasipa u Srpcu ukupne dužine 9.200 metara za šta je izdvojeno 3.100.000 KM. Projektom je obuhvaćeno 5.200 metara savskog i 4.000 metara vrbaskog nasipa. Rok za završetak svih poslova je godinu dana – navodi Dragosavljević.

Inače, u sanaciju vodoprivrednih objektaa u ovoj opštini Vlada RS je uložila 3.200.000 KM. Za rekonstrukciju crpnih pumpi na području srbačke opštine obezbjeđeno je dodatnih 2.500.000 KM, piše Srpska.info.

– Ukupna ulaganja u jačanje sistema odbrane od poplava na području srbačke opštine su 8.800.000 KM – rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS prilikom posjete ovom kraju, gdje je takođe u toku rekonstrukcija savskog nasipa od Gradiške do Srpca. Vlada Srpske od 2014. godine za saniranje posljedica poplava i projekte zaštite od poplava godišnje je ulagala od 40 do 44 miliona KM.

Sanirani odroni u Dolini

Građevinsko preduzeće “Eko-Euro tim” iz Banjaluke saniralo je odrone na nasipu u Donjoj Dolini koji su godinama predstavljali najveću opasnost u vrijeme poplava. Sada je mehanizacija u reonu Bok Jankovca, nekoliko kilometara od Gradiške gdje je u toku podizanje i ojačavanje nasipa.