Osnovna škola iz Srpca učestvovala u projektu „Škole za 21. vijek“

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Srpca jedna je od 15 osnovnih škola u Republici Srpskoj koja je bila uključena u realizaciju projekta „Škole za 21. vijek“ u okviru međunarodne saradnje i aktivnosti edukacije nastavnika osnovnih škola koje je provodilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Britanskim savjetom BiH (British Council BiH).
 

Projektom je bilo obuhvaćeno 150 nastavnika iz Republike Srpske koji su prošli potrebnu obuku a među njima je bilo i osmoro nastavnika iz Srpca: Tanja Despotović, Ankica Lazić, Nada Vukotić, Srđan Jefić, Nedim Okić, Selvedin Selmanović, Saša Bijeljić i Saša Stojković koji su početnu obuku prošli u avgustu a završna prezentacija održana je početkom novembra.

Jedan od ciljeva edukacije je bio da nastavnici i škole učesnice projekta, usvoje međunarodno referentno poimanje digitalne pismenosti i njenih suštinskih elemenata.

-Nastavnici su se edukovali putem modula Kritičko razmišljanje i rješavanje problema i Digitalne vještine kako bi ove vještine uvrstili u proces učenja kod učenika, što podrazumijeva postavljanje otvorenih pitanja i davanja povratnih informacija koje učenicima omogućavaju da riješe neuobičajene problem- rekao je Dragosavljević.

On ističe da je naglasak bio na razvoju digitalnih vještina učenika, zbog čega je svaka škola dobila mikroračunare koji omogućavaju djeci da nauče praviti kodove i tako razviju ključne vještine neophodne za budućnost.

U osnovnoj školi u Srpcu ovih dana je održana završna prezentacija mikroračunara koju su priredili članovi Kluba mladih fizičara i informatičke sekcije kada je organizovano upoznavanje sa osnovnim funkcijama i mogućnostima džepnih kompjutera micro:bit–a koji su podijeljeni svim školama učesnicima projekta.

U rad sa ovim uređajima uključeni su članovi Kluba mladih fizičara i informatičke sekcije iz osnovne škole iz Srpca koji su kroz projekat savladali njegove osnovne funkcije i zajedno sa svojim nastavnicima već realizovali nekoliko ideja koji imaju za cilj poboljšanje procesa učenja.

-Kroz ovaj program dobili smo mogućnost da se povežemo i sa drugim školama učesnicima projekta i razmijenimo iskustva u cilju kvalitetnijeg uključivanja digitalnih i ključnih vještina u nastavu- istakao je Dragosavljević.

On ističe da se današnji svijet brzo mijenja, a rezultati brojnih anketa pokazuju da će čak 65 odsto od ukupnog broja đaka raditi poslove koji još uvijek ne postoje, piše zvanična internet stranica opštine Srbac.

-Ovim projektom djeca se praktično pripremaju za ovakvu situaciju. Mikroračunari se mogu koristiti u velikom broju školskih predmeta koji na prvi pogled nisu direktno povezani sa programiranjem, poput biologije ili muzičkog vaspitanja a učenje se podstiče na kreativan način- ističe Dragosavljević.

Micro:bit uređaji sastoje se od senzora koji mogu mjeriti toplotu, vlagu, pokret i drugo, kao i blututa (bluetooth) i USB priključka i led diode koje služe kao ekran. Micro:bit je inicijalno razvijen u Velikoj Britaniji od strane BBC-ja i još 29 partnera, kako bi pomogao djeci da nauče kako da prave programe (kodove) i tako razviju ključne vještine neophodne za budućnost, a koristi se sa velikim uspjehom od 2015. godine.

Prezentaciji micro:bit–a u Srpcu prisustvovao je i trener iz Britanskog savjeta BiH Nedim Krajišnik koji je pohvalio naše učenike za angažman. On je nakon toga sa nastavnicima koji su prošli obuku održao završni trening i podijelio im sertifikate.