Prebivalište nije uslov za promjenu ljekara

Ostalo je još nešto više od mjesec i po dana da osiguranici u Republici Srpskoj mogu promijeniti porodične ljekare na jednostavniji način, odnosno bez navođenja razloga zašto to čine, a mnogi nisu znali da u ovom periodu koji traje od oktobra do kraja decembra prebivalište, odnosno potvrda o prebivalištu, nije uslov za promjenu.

Slađana Đ. iz Kneževa, koja je zaposlena u Banjaluci ali još nije promijenila prebivalište, kaže da je čula da može da bira porodičnog ljekara u gradu na Vrbasu. To bi joj, kako kaže, olakšalo da ne mora po uputnicu ići u rodni grad.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS su potvrdili da građani mogu da izaberu u bilo kojoj opštini porodičnog doktora, pedijatra, ginekologa, bez obzira na mjesto prebivališta, a važno je da se radi o zdravstvenoj ustanovi (privatnoj ili javnoj) koja ima ugovor sa Fondom, pišu Nezavisne.

Jelena V., koja već neko vrijeme živi u Banjaluci, kaže da im je porodični ljekar u drugoj opštini, a to joj posebno teško pada jer ima dvoje male djece.

-Pokušali smo promijeniti mjesto prebivališta, ali gazda nas nije upisao na svoju adresu, a mislila sam da su pedijatar i porodični ljekar uslovljeni prebivalištem. Zato već godinu dana idemo u drugu opštinu ljekaru i zamislite kako nam je s malom djecom i zaposlenjem u privatnom sektoru da gubimo cijeli dan na to- kaže ona i dodaje da je u oktobru, čim je saznala, uzela obrasce za ljekara u Banjaluci.

Iz FZO napominju da kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze od početka naredne godine, izuzev ako novi doktor radi u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen i prethodni ljekar. U tom slučaju nije potrebno čekati narednu godinu.

Iz FZO RS su podsjetili da je ova jednostavnija procedura promjene porodičnog ljekara moguća od oktobra do kraja decembra.

-Potrebno je samo da popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu zdravstvenog osiguranja. Pri tome nisu obavezni da navode razloge promjene porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa- podsjetili su u FZO.

Napominju da je značajno da se izbor ili promjena doktora izvrši do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od tog broja zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava.

U ovom takozvanom redovnom periodu ne treba navoditi razlog promjene. Ukoliko neko želi da promijeni ljekara mimo predviđenog perioda, npr. zbog preseljenja u drugu opštinu, neophodno je priložiti dokaz da je prebivalište promijenjeno ili je pokrenuta procedura za promjenu.

Prošle godine porodičnog doktora u redovnom periodu je promijenilo 25.890 osiguranika, dok je pedijatra i ginekologa promijenilo 12.116 osiguranika.

U 2016. godini 18.470 ljudi promijenilo je porodičnog doktora, a pedijatra i ginekologa 4.200 osiguranika, što pokazuje rast broja promjena ljekara.

Po broju promjena timova porodične medicine lani je rekorder bila Bijeljina, u kojoj je u redovnom periodu za promjene bilo 4.990 promjena, a to je duplo više nego u Banjaluci (2.355).

-U Doboju je bilo 4.248 promjena, Srpcu 2.578, a Prnjavoru 1.353- kažu iz FZO RS.

Jedan od češćih razloga koje pacijenti navode za promjenu doktora su promjena mjesta prebivališta, prestanak rada izabranog ljekara i drugo.

Takođe, građani imaju mogućnost da doktora porodične medicine promijene i kada dođe do narušavanja odnosa između pacijenta i ljekara, ali iz godine u godinu, kako navode u Fondu, primjetno je da je to jedan od rjeđih razloga za promjenu.

-FZO RS kontinuirano sprovodi ankete, a građani rad porodičnih doktora i medicinskih sestara ocjenjuju visokom ocjenom. Prema anketi od prošle godine, u kojoj je učestvovalo oko 600 osiguranika, više od 85 odsto njih u RS je zadovoljno porodičnom medicinom- kažu iz Fonda.