Brojni sadržaji povodom Dana i krsne slave opštine Srbac

Organizacioni odbor za obilježavanje Dana i krsne slave opštine Srbac, na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem, obavlja posljednje pripreme uoči predstojećih slavskih svečanosti koje se organizuju u Srpcu od 12. do 14. oktobra.
 

Danas je održana posljednja sjednica organizacionog odbora na kojoj je definisan kompletan program i raspored dešavanja, a nosioci svih aktivnosti će biti Opština Srbac i Pravoslavna crkvena opština Srbac.

U petak 12. oktobra u 11 časova na centralnom spomen obilježju u Srpcu biće održan parastos u znak sjećanja na poginule borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Idućeg dana, u subotu 13. oktobra, od 18.30 časova u holu Doma kulture biće otvorena izložba radova sa bardačke kolonije koja je ove godine obilježila 35. godišnjicu postojanja, a od 19 časova biće održana svečana akademija uz prigodan kulturni program i dodjelu nagrada i priznanja opštine Srbac u vidu povelja, zahvalnica i nagrada opštine mladima.

U ime domaćina, na ovom svečanom događaju će govoriti načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i protonamjesnik Željko Sarić.

Na akademiji će nastupiti ansambl „Istočnik-sveti Platon Banjalučki“ na čelu sa dirigentom, aranžerom i rukovodiocem ansambla Arsenom Čarkićem. Specijalni gost akademije biće i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gradskog pozorišta „Jazavac“, Velimir Blanić, piše zvanična internet stranica opštine Srbac.

Banjalučki umjetnici će svojim izvedbama dati posebnu umjetničku crtu ovoj akademiji a budući da će se raditi o kulturnom događaju koji se rijetko viđa u našoj opštini, preporučuje se građanima da dođu u što većem broju i prisustvuju bogatom i sadržajnom programu.

Svečanosti povodom Dana i krsne slave opštine nastavljaju se u nedjelju 14. oktobra, na dan kada se obilježava praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Tog dana biće održana liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice sa početkom u 9 časova a od 11 časova je predviđena svečana litija koja će krenuti od ovog hrama i kretaće se gradskim ulicama sve do novoizgrađenog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg.

Dolazak litije u hram Vaskrsenja Gospodnjeg se očekuje oko 11.30 časova nakon čega će biti izvršen obred lomljenja slavskog kolača.

Od 12 časova na platou ispred zgrade opštine biće održan svečani program u kojem će nastupiti: Dječiji vrtić “Naša radost” Srbac i sva kulturno-umjetnička društva koja djeluju na području naše opštine, i to: Ansambl narodnih igara „Lijevče“ i KUD „Mladost“ iz Razboja, SKUD „Beli anđeo“ iz Srpca, FUG „Motajički vuk“ iz Sitneša, KUD „Đerdan“ iz Kukulja i Škola folklora iz Ćukala.

Svi folkloraši će učestvovati u svečanoj litiji a učestvovaće i u pripremanju tradicionalnih domaćih specijaliteta koji će biti izloženi na gradskom trgu.

Na trgu će biti postavljeni i štandovi sa hranom i pićem koje će obezbijediti Opština Srbac a koje će građani moći besplatno konzumirati.

Očekuje se da će slavskim svečanostima prisustvovati i predstavnici opština Novogrođec iz Poljske, Bačka Palanka iz Srbije i drugih lokalnih zajednica u okruženju.

Krsna slava opštine Srbac se proslavlja 14. oktobra, na dan Pokrova Presvete Bogorodice a Dan opštine se ranije proslavljao 2. novembra, u znak sjećanja na ovaj datum prije 85 godine kada je odlukom ministra Kraljevine Jugoslavije tadašnji Bosanski Svinjar preimenovan u Srbac.

Već nekoliko godina ova dva važna datuma su objedinjena i proslavljaju se ovom velikom svetkovinom koja svake godine okuplja na hiljade građana iz naše opštine.