Tekstilna industrija vapi za radnicima

Manjak tekstilaca u Republici Srpskoj, doveo je do toga da pojedina preduzeća razmišljaju o zatvaranju pogona, jer im nedostaje radne snage. 

Masovan odlazak kvalifikovanih radnika u inostranstvo odavno zadaje glavobolju privrednicima u Srpskoj, a osim obućara i vozača, kojih nema ni za lijeka, velika je potražnja i za tekstilcima. U preduzećima koja proizvode garderobu, koja se osim na domaćem, prodaje i na inostranom tržištu, kažu da već imaju manjak kadra, a nemaju koga da zaposle, piše Srpska Cafe.

– Trenutno nemamo nijednog radnika prijavljenog ni za obuku. Smanjili smo kapacitete i ako se ovako nastavi, zatvaraćemo neke poslovne jedinice. Posla ima, roba se prodaje, ali nema ko da radi. Mogli bismo odmah da zaposlimo bar 15 radnika – rekla je poslovođa u preduzeću “Mardi” u Gradišci Karolina Ristić.

U pogonima ovog preduzeća uglavnom se proizvodi ženska garderoba, te muški kaputi u manjoj količini.

– Odjeću prodajemo na našem tržištu. Jedan dio ide u Hrvatsku, a u toku su pregovori sa jednom firmom iz Hercegovine koja bi naše proizvode izvozila u Sloveniju – dodala je Ristićeva.

Mjesta za nove radnike ima i u preduzeću “Vastil” u Novom Gradu, koje proizvodi džempere od kašmira i vune.

– Trenutno zapošljavamo 70 radnika, a među njima ima onih i sa završenom samo osnovnom školom, koji su prošli obuku. Naš kapacitet je oko 100 zaposlenih, ali kod nas školovanih tekstilaca nema – rekao je direktor preduzeća Miroslav Stanković i dodao da su uprkos problemima zadovoljni poslovanjem, te da sve što proizvedu ide za inostrano tržište.

Šansu da dođu do dobro obučenih radnika privrednici vide u raznim programima obuke i prekvalifikacije. Jedan od njih je i projekat “Jačanje kapaciteta obrazovnih ustanova za provođenje praktične nastave i osposobljavanje radnika za deficitarna zanimanja u sektorima koža, obuća i tekstil” i “Jačanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje u sektorima prerade tekstila i kože”.

– Od ukupno 51 kandidata koji će proći obuku, najviše ih se prijavilo za obradu tekstila, a najmanje za obradu kože – rekli su u Gradskoj razvojnoj agenciji Banjaluka. Dodali su da će se obuke sprovoditi u banjalučkoj Školi učenika u privredi i Tehnološkom fakultetu, a svaka će trajati 130 časova, od čega će 30 biti realizovano u preduzećima.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS u 2017. godini na evidenciji aktivnih tražioca zaposlenja bilo je 2 416 tekstilaca. Do kraja prošle godine zaposleno je 539 radnika ovog profila.