Rade Vujić iz Srpca uspio da pronađe način kako da se grije cijelu zimu besplatno

Veoma visoki su troškovi grijanja za Vujićevog, pogotovo kada se drva poredaju, ugalj, struja, sada klasični pelet koji se pravi od drveta.

Ipak, Rade Vujić iz sela Sitneša kod Srpca je uvidio kako da ima veoma kvalitetno i jeftino grijanje i sam je usavršio proizvodnju peleta, od ambrozije i napravio je nešto posebno u svom kraju.

Sada su njegove prostorije porodične kuće veoma tople, peć se više ne gasi niti on želi više da štedi na grijanju, sada troškovi njegovog grijanja za razliku od toga dok se grije na drva, ugalj, struju i pelet, jer pelet od drveta košta zimi oko 30 hiljade dinara po jednoj toni.

- Pelet od ambrozije koji sada pravim pomoću ovog postrojenja koje sam sam skontao i napravio košta me oko 1.800 dinara po toni, a to je samo cijena struje i ništa više, Ambrozija je biljka koju svi žele da iskorjene ali u tome se nikako ne uspjeva, ovdje je barem mi imamo na sve strane, što znači da sirovina za moju peć je doslovno ispod mog prozora i po cijelom mom polju, tako da nema razloga za brigu barem iz moje neke perspektive - rekao je ovaj veoma vrijedni Srpčanin koji je poznat po svojim orginalnim idejama i svojim izumima, piše Telegraf.

Ipak, veoma brzo o peletu iz njegove proizvodnje pročulo po cijelom njegovom kraju, sada Radeta mnogi znatiželjno pitaju u nevjerici kako je uspio i veoma sumnjičavo slušaju njegove priče o njegovom ručno napravljenom postrojenju i njegovoj izumljenoj tehnologiji.