Piletina iz BiH u Evropu krajem mjeseca

Proizvođači pilećeg mesa koji su dobili sertifikate za izvoz u Evropsku uniju očekuju da će administrativne pripreme biti uskoro okončane, te da će prve količine mesa biti isporučene na tržište krajem septembra.

Odobrenje koje je Evropska unija dala Bosni i Hercegovini za izvoz pilećeg mesa predstavlja kraj brojnih prilagođavanja koja su kompanije uključene u ovaj program realizovale tokom prethodne dvije godine.

Posljednja kontrola pokazala je da je uložen značajan iznos novca, te da je posebna pažnja posvećena edukaciji radnika. Sertifikat za izvoz pilećeg mesa u zemlje Evropske unije dobile su četiri kompanije.

– Mi smo spremni, ambiciozno čekamo izvoz. Taj izvoz će imati višestruku korist za sve, prije svega za firme koje su dobile taj izvoz, ali s druge strane i za domaću ekonomiju – rekao je za BHT Edin Jabandžić iz firme MADI Tešanj, a prenosi indikator.

Kompanija MADI investirala je oko milion konvertibilnih maraka u rekonstrukciju određenih dijelova pogona, u nabavku i osavremenjavanje novih tehonologija, kao i u edukaciju zaposlenih.

 

Problem nedostatka kadrova riješen je programom prekvalifikacije.

Tagovi: