Tehnologija: Dronom nadgledaju polja za uspješniju poljoprivrednu proizvodnju

Razvoj poljoprivrede čini se da sve brže  ide u nekom sasvim novom pravcu i dobija dimenziju koja je potpuno  u korak sa savremenim i inovativnim tehnološkim riješenjima.

Između ostalog, trend je da dronovi sve više nalaze ulogu u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji već neko vrijeme. Mogućnosti za upotrebu dronova su izuzetno velike i svakom danom nalaze sve veću primenu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Uglavnom, upotreba dronova je najčešća u mjerenjima, osmatranjima, kontroli i snimanju različitih procesa što donosi brojne koristi proizvođačima, pogotovo na velikim površinama i na jedan sasvim nov način omogućuje da se pristupi modernoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Dobrobiti korištenja dronova su izuzetno značajne: bolje mogućnosti uvida u proizvodnju, kontrola potrošnje inputa, adekvatna i pravovremena informisanost proizvođača o stanju resursa kojima raspolaže u svakom trentuku i fazi proizvodnje.

Na ovaj način sve mjere koje se preduzimaju imaće sasvim novu dimenziju u smislu rokova, metoda tretiranja, primjene operacija na dijelu parcela, efikasnosti i sl.

 Već sada se mogu u regionu vidjeti načini na koji rade i funkcionišu digitalne poljoprivredne farme i koje su koristi primjene savremenih tehnologija u cilju unaprijeđenja poljoprivredne proizvodnje.

Ono što je svakako najvažnije istaći je da će sav dalji razvoj poljoprivrede biti na neki način usklađen sa razvojem informacionih tehnologija i da će brojna riješenja svoju najbolju primjenu naći upravo u sektoru proizvodnje hrane.

U ovom trenutku vrlo je teško da se obim inovacija i njihov uticaj jasno predvide , ali je sigurno da će se promjene dešavati kao i u drugim industrijama brzo i vrlo često neočekivano.

Svakako, ostaje pitanje koliko smo spremni na ovakav tok događaja i koliko je naša poljoprivreda u mogućnosti da bude u korak sa novim izazovima razvoja?

Autor: Mirela Zrnić, diplomirani agronom i magistar poslovne ekonomije