Novi hit u svijetu: Džem od slanine

Džem je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične „zimnice“. Radi se o namazu od slanine i paradajza koji se maže na sve.

Sastojci za 2 dl „džema“:

– 225 g slanine ili pancete

– 350 g zrelog paradajza

– ½ žutog luka

– 25 g smeđeg šećera

– 1 kašika bijelog šećera

–  ½ kašičice soli

– 1 kašika slatke dimljene mljevene paprike

– ½ kašičice mljevene gorušice

– ½ kašičice jabukovog sirćeta

– prstohvat mrvljenog čilija

Za pripremu ovog džema odaberite jako zreo i sočan paradajz. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele dijelove. Dimljenu mljevenu papriku i mljevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima.

Priprema:

Slaninu isjecite na tanje trake pa je pržite u tiganju dok ne postane potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte da pretrpavate tiganj.

Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masti u kojoj se slanina pržila, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli da zagore.
 
Na zagrijanoj masnoći od slanine prepržite sitno sjeckani luk. Trake slanine izmrvite u komade pa vratite u tiganj. Dodajte sjeckani paradajz i sve ostale začine, pa poklopite.

 

Kuvajte na jačoj vatri dok sos ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promješajte i pazite da „džem“ ne zagori.

Džem mora da postane gust i ljepljiv.

Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.

U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frižideru do dvije nedjelje.

Tagovi: