Bajinčani istupili iz gradiškog saveza i zaigrali u područnom savezu Banjaluka

Fudbalski klub “Mladost” iz Bajinaca od ove sezone nastupa u Područnoj fudbalskoj ligi Banjaluka nakon što je prethodnih godina svoje utakmice igrao pod okriljem Područnog fudbalskog saveza Gradiška.

Bajinčani su zajedno sa Borcem iz Šibovske uputili dopis čelnicima banjalučkog fudbalskog saveza da pristupe njihovoj ligi, što je prihvaćeno, tako da su proteklog vikenda istrčali na teren u novom formatu takmičenja, odigravši utakmicu prvog kola na domaćem terenu protiv Gomionice iz Bronzanog Majdana i zabilježili pobjedu od 2:1.

U klubu iz Bajinaca pravdaju izlazak iz Područnog saveza Gradiška činjenicom da im nije uvažen zahtjev da od ove sezone igraju u višem rangu takmičenja, Regionalnoj ligi zapad, prenosi zvanična internet stranica opštine Srbac.

Naime, zbog odustajanja šampiona Područne lige Gradiška, ekipe 13 Skojevki iz Grbavaca, od ulaska u Regionalnu ligu zapad, otvorio se prostor Bajinčanima da umjesto njih zaigraju u višem rangu ali u klubu tvrde da im je to onemogućeno od strane viših fudbalskih instanci pa su iz revolta odlučili da promijene fudbalski savez, što je usaglašeno i na vanrednoj skupštini FK Mladost.

S druge strane, u Područnom fudbalskom savezu Gradiška su mišljenja da je ovim činom FK Mladost prekršio Statut PFS Gradiška i Fudbalskog saveza Republike Srpske zbog čega su zatražili da se FK Mladost sankcioniše izbacivanjem u najniži rang takmičenja, Opštinsku ligu Laktaši-Srbac-Prnjavor uz oduzimanje osam bodova.

U Područnom fudbalskom savezu Gradiška smatraju da klub koji želi promijeniti registraciono i takmičarsko područje treba šest mjeseci ranije da podnese zahtjev Skupštini nadležnog opštinskog fudbalskog saveza i sa njihovim odobrenjem treba da se obrati nekom savezu da ih prihvati a nakon toga izvršni odbor Fudbalskog saveza RS potvrdi tu odluku.

To potvrđuju u Fudbalskom savezu Republike Srpske u kojem kažu da je zbog kršenja Statuta FSRS prihvatanjem klubova iz drugih saveza podnesena disciplinska prijava protiv PFS Banjaluka.

Međutim, i pored svega toga Bajinčani su zaigrali proteklog vikenda u okviru banjalučkog saveza a komesar za takmičenje Područne fudbalske lige Banjaluka Živko Keleč rekao je da su Mladost i Borac žrijebani za predstojeću sezonu i da će, što se njihovog saveza tiče, igrati po planu utakmice u ovoj sezoni.

Kakav će biti rasplet ove fudbalske zavrzlame, još uvijek nije poznato, ali u Bajincima se već pripremaju za utakmicu drugog kola PFS Banjaluka koju bi trebalo da odigraju u gostima protiv banjalučkog Rekreativa.