Srbačko pozorište mladih: Sukob dobra i zla na daskama koje život znače

Amatersko pozorište mladih “Milenijum” iz Srpca počinje pripremu svoje jubilarne desete predstave koju će kao i sve prethodne do sada režirati glumica Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić.

Ona je zajedno sa glumcem Velimirom Blanićem napisala autorski tekst za ovu predstavu koja će nositi naziv “On Air”, a probe sa mladim srbačkim glumcima kreću početkom septembra.

Koordinator predstave je direktorica srbačke nevladine organizacije “Milenijum” Sanela Vidović, koja kaže da će na ovom projektu biti angažovano petnaestak učenika osnovnih i srednjih škola iz Srpca koji su aktivno uključeni u sve aktivnosti ove organizacije, prenosi Glas Srpske.

- Rad na predstavi će trajati nekoliko mjeseci i planiramo po završetku da je prijavimo za učešće na amaterskim pozorišnim festivalima. Naše ranije predstave su bile veoma uspješne na tim festivalima i osvojile brojne nagrade, tako da se nadamo da će i ova predstava imati dug vijek trajanja. Planiramo da sa njom gostujemo i po školama - istakla je Vidovićeva.

Naslov predstave je na engleskom jeziku i označava uključenje televizijskog studija u program. Radnja se odvija u Studiju 64, što se ujedno poklapa sa brojem šahovskih polja.

- Na šahovskom polju se nalaze crne i bijele figure koje vode rat, što u predstavi predstavlja metaforu za današnje sukobe dobrih i loših ljudskih figura koje izazivaju incidente i na taj način podižu gledanost, a samim tim se povećava i profit. Pokušaćemo ukazati na loš uticaj današnjih televizijskih sadržaja, a teme koje će se provlačiti kroz predstavu su ekologija, sport i turbo folk - naglasila je Vidovićeva.

Pozorište mladih “Milenijum” do sada je uradilo predstave “Ženski razgovori”, “Alisa u zemlji čuda”, “Kirija”, “Mačak i pijetao”, “Mali princ”, “Azibuki”, “I djevojčice igraju fudbal”, “Čarobnjak iz Oza” i “Nedostajati”.

Podrška

Finansijsku podršku za pripremu ove predstave obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje je u okviru konkursa za sufinansiranje javnih potreba u kulturi za 2018. godinu odobrilo 2.500 KM za ovaj projekat. Podršku je dobilo još pet projekata iz oblasti pozorišne produkcije, a ukupno će biti sufinansirana 143 projekta iz različitih kulturnih djelatnosti u ukupnom iznosu od 628.750 maraka.

Tagovi: