Sve što mogu, građani otplaćuju na rate

Sve više građana nije u stanju da za kvalitetnu obuću, naočare ili set posuđa izdvoji odjednom više od 100 KM, zbog čega sve češće kupuju na rate.

Namirnice i garderoba su sve skuplji, a plate odavno nisu rasle, žale se građani sa sve plićim džepovima. Nažalost, tome svjedoče i brojke. Podaci pokazuju da je potrebno pet penzija ili oko dvije prosječne plate da se pokrije potrošačka korpa, koja za četvoročlanu porodicu iznosi oko 1.800 KM.

Takođe, prosječne plate u prerađivačkoj industriji ne mogu da pokriju ni 30 odsto potrošačke korpe, a da se pokriju troškovi porodice potrebno je i tri prosječne plate u građevinskom sektoru.

Građani kažu da teško mogu da kupe išta osim osnovnih stvari za kuću, a za one sa dvoje ili više djece, čak i garderoba i kozmetika postaju nemoguća misija.

Odjeća i obuća se kupuje na pijacama, sniženjima i prodavnicama polovne robe, a o nečemu kvalitetnijem prosječna porodica teško i da razmišlja.

Upravo zato gotovo da nema trgovine u Banjaluci koja ne nudi mogćnost plaćanja na rate, jer rijetko ko danas može da priušti dodatne troškove, osim onih za kućne potrepštine i račune.

Prodavnice obuće, odjeće, satova, nakita, naočara, ali i one sa namještajem, knjigama, te suđem – sve nude plaćanje na rate, čak i na period od 12 mjeseci.

Kako izgledaju troškovi jedne četvoročlane Banjalučke porodice, koja živi na rate, objasnila nam je trgovac Dragica Simić.

– Muževa i moja plata zajedno iznose 1.700 KM, od toga 700 KM odmah ode za ratu kredita, a 200 KM za račune. Ono što nam ostane to dajemo za hranu, djeci za školu, a sve ostalo kupujemo na rate. Trenuto otplaćujemo knjige djeci, moje čizme još od zimus, mužev sat i ormar za dječju sobu – kaže Dragica, koja čim otplati jednu stvar odmah na red dolazi druga. Dodaje da u kući stalno nešto fali.

Mnoga istraživanja pokazuju da ovako živi većina banjalučkih porodica, a o životu na kredit posvjedočili su nam i u mnogim trgovinama, piše Srpskainfo.

Trgovci kažu da radnje uglavnom imaju dogovor sa bankama pa se rate plaćaju na taj način, a ima i onih koji sa kupcima dogovore na druge načine.

– Jedna od deset mušterija odjednom plati cijeli iznos, ostali kupuju na rate. Nudimo plaćanje do 12 mjeseci, a u većini slučajeva ljudi plate u tri rate. Većina naše obuće i torbi košta od 100 KM pa nadalje, a oni koji kupuju na rate uglavnom uzimaju čizme ili patike – objasnili su nam u jednoj od skupljih banjalučkih prodavnica obuće.

Slično su nam rekli i u prodavnici posuđa, gdje kupci set šerpi, od oko 300 KM, otplaćuju čak i dvije godine. Većina Banjalučana na rate plaća i turističkim agencijama, stomatolozima, kozmetičarima, kao i školama jezika, privatnim fakultetima i slično.

Spremanje za školu na rate

Cijene udžbeničkih kompleta sa udžbenicima engleskog jezika i pravoslavne vjeronauke su za treći razred 104 KM, četvrti razred 95 KM, peti 93,50 KM, šesti 130 KM, sedmi 134 KM, osmi 163 KM i deveti razred 152 KM.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva od ove godine roditeljima nudi i kupovinju knjiga na rate, kao i školskog pribora.

Sami roditelji su izračunali da dijete bez minimalo 400 KM ne može da krene u školu, a oni koji imaju više od dvoje, primorani su čak i na nenamjenske kredite.