Odali počast devetorici poginulih boraca iz Poveliča

Boračka organizacija opštine Srbac u saradnji sa Mjesnom boračkom organizacijom Povelič juče je organizovala parastos za devet boraca iz ovog sela koji su stradali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomen je organizovan u sklopu obilježavanja vjerskog praznika Svetog velikomučenika Pantelejmona a u skladu sa Kalendarom obilježavanja značajnih datuma i jubileja za čiju realizaciju je zadužen Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova opštine Srbac.

Na Spomen-ploči koja je podignuta 2002. godine uklesani su likovi i imena poginulih boraca Jovana Ignjatića, Pere Savića, Željka Kraševca, Slavka Stećuka, Petra Golića, Dragoljuba Antonića, Vlade Lazića , Dalibora Jakovljevića i Dragana Kljajčina.

Cvijeće na spomen obilježje su položile porodice poginulih boraca, delegacija Opštine Srbac na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem, delegacija Opštinske i mjesne boračke organizacije na čelu sa predsjednikom Duškom Mitrićem, predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, SUBNOR-a, Ravnogorskog pokreta otadžbine srpske i Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Republike Srpske i Republike Srbije, prensoi zvanična internet stranica opštine Srbac.

Parastosu koga je služio protonamjesnik Željko Sarić prisustvovale su i delegacije mjesnih boračkih organizacija Kaoci i Nožičko.

Cvijeće je položeno i na spomen ploču borcima NOR-a koja je podignuta 1979. godine a na kojoj su uklesana imena 16 boraca ovog kraja koji su poginuli od 1942 do 1945. godine, kao i dvije žrtve fašističkog terora.

Nakon parastosa, u područnoj školi je organizovan ručak za sve prisutne goste na kojem se u ime Opštinske uprave članovima porodica poginulih boraca i gostima obratio predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac Duško Mitrić koji se zahvalio protonamjesniku Željki Sariću i svima koji godinama pomažu organizaciju parastosa u Poveliču i samim tim čuvaju od zaborava žrtve ovog sela koje su stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Borci iz Poveliča koji su stradali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu:

Jovan Ignjatić je poginuo 12. septembra 1992. godine u mjestu Kostreš kao pripadnik 16. Krajiške motorizovane brigade;
Pero Savić je bio pripadnik garde “Panteri” a poginuo je 9. juna 1993. godine na linijama odbrane Brčkog;
Željko Kraševac poginuo je 14. marta 1993. godine na vozućkom ratištu kao pripadnik Četvrte ozrenske brigade;
Slavko Stećuk je poginuo 5. juna 1994. godine u mjestu Korenić u borbama za odbranu Srbobrana kao pripadnik prve srbačke lake pješadijske brigade;
Petar Golić je poginuo 9. novembra 1994. godine na koti Mašinski vis na ozrensko-vozućkom ratištu kao pripadnik Prve srbačke lake pješadijske brigade;
Dragoljub Antonić je bio pripadnik Prve srbačke lake pješadijske brigade a poginuo je 10. septembra 1995. godine u velikoj neprijateljskoj ofanzivi na ozrensko-vozućkom ratištu;
Vlado Lazić poginuo je u borbama za odbranu Šipova 9. septembra 1995. godine kao pripadnik jedinice Centra vojnih škola Vojske Republike Srpske;
Dalibor Jakovljević je kao golobradi dječak otišao na odsluženje vojnog roka a poginuo je 26. septembra 1995. godine u odbrani Mrkonjić Grada kao pripadnik Prvog izviđačko-diverzantskog odreda Prvog krajiškog korpusa;
Dragan Kljajčin je bio pripadnik Prve srbačke lake pješadijske brigade a nestao je 10. septembra 1995. godine u borbama na ozrensko-vozućkom ratištu.