Penzionere iz Srpca bolesni i nepokretni traže bolju njegu

Penzioneri u Srpcu zahtjevaju besplatne zdravstvene preglede i druge olakšice iz nadležnosti opštinske uprave.

Naglašeno je to na ovonedjeljnoj sjednici Skupštine opštine, prilikom rasprave o socijalnom i ekonomskom statusu najstarije populacije u ovoj sredini.

Slavko Malešević, sekretar Udruženja penzionera Srbac kaže da od 2.500 penzionera registrovanih na području srbačke opštine, njih 600 je u velikoj oskudici, bez minimalnih ekonomskih, stambenih i drugih uslova za život.

Poseban naglasak Malešević je stavio na zdravstvenu zaštitu koju je neophodno poboljšati. On se, takođe, založio za jednokratnu novčanu pomoć od 50 KM iz opštinskog budžeta u korist siromašnih penzionera, čija mjesečna primanja su najniža i nedovoljna za osnovne potrebe.

– Penzionerima u našoj sredini neophodno je 30.000 KM godišnje pomoći iz budžeta opštine. Za ovu godinu planirano je 20.000 KM. To je duplo više nego godinu ranije, što je za pohvalu, ali smatramo da bi sa još 10.000 KM penzionerima obezbijedili mnogo bolji socijalni status – smatra Malešević.

Srbačko Udruženje penzionera sugeriše opštini da ne povećava porez na nepokretnosti. Mnogi ni sada nisu u prilici da podmire ove obaveze zato što imaju viška stambenog prostora. Od republičkih institucija traže da penzionere oslobode troškova produženja vozačkih dozvola, te za 50 odsto, kao i smanjenje troškova javnog prevoza.

Autobuske veze sa Gradiškom, gdje su prinuđeni često odlaziti zbog bolničkog liječenja, takođe je, kažu, neophodno organizovati.

– Već dugo, godinama su problematične autobuske linije iz Srpca za Gradišku, najbližu sredinu kojoj gravitira naša opština. Neshvatljivo je da mi odavde za Gradišku putujemo preko Laktaša, gdje presjedamo gubeći cijeli dan na putu između dva grada udaljena tridesetak kilometara – upozorio je Malešević, obrazlažući status najstarije populacije koja u Srpcu čini 14 odsto stanovništva.

Slavko Malešević

Dragan Lepir, odbornik u srbačkoj Skupštini opštine podsjeća da svi penzioneri i druge osobe starije od 65 godina po zakonu imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu u svim ustanovama.

– To se odnosi i na penzionere mlađe od 65 godina koji imaju najnižu penziju u RS – kaže Lepir, koji smatra da zdravstvene ustanove, u skladu sa mogućnostima, mogu izaći u susret penzionerima po pitanju patronažne zdravstvene njege, posebno za bolesne i nepokretne.

Vlada Srpske, istaknuto je na sjednici Skupštine sačiniće uskoro Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih osoba za period do 2026. godine. Cilj je stvaranje povoljnijih životni uslovi za ovu kategoriju stanovništva, obezbjeđenje zdravog i aktivnog starenja te očuvanje mentalnog zdravlja starijih osoba. Primjedbe i zahtjevi iskazani na sjednici opštinskog parlamenta, predstavljaju koristan prilog izradi navedenog dokumenta.

Ostoja Romić, predsjednik Udruženja penzionera srbačke opštine  kaže da oni imaju dobru saradnju sa 10 mjesnih odbora, regionalnim i republičkim udruženjem te predstavnicima opštinske uprave, prenosi Srpska.info.

Mlađan Dragosavljević, načelnik Srpca i ovom prilikom naveo je dobru saradnju lokalne uprave sa Udruženjem penzionera opštine Srbac. To je garancija da će i navedene probleme lakše i brže rješavati.

On je kazao da će opština u skladu sa mogućnostima, pomoći ovu populaciju. Podsjetio je da je opština krajem prošle godine iz budžeta izdvojila 10.000 KM jednokratne pomoći za 200 bolesnih i nepokretnih penzionera.

Penzioneri iz Kozarske Dubice u Borovu

Udruženje penzionera iz Kozarske Dubice uspostavilo je saradnju sa udruženjem iz Borova u Hrvatskoj. Rodoljub Burazor, predsjednik Udruženja penzionera Kozarske Dubice koje ima 4.200 članova, zadovoljan je posjetom i uspostavljenom saradanjom.

– U Borovu sam bio prije godinu ili dvije, kao član naše delegacije, da se upoznamo i dogovorimo posjetu. Da nam nije lijepo ne bi se ni družili – napominje Burazor.

Milica Popadić, predsjednica borovskih penzionera pohvalila je saradnju od koje mnogo očekuje.

Tagovi: