Mirjanić: Realno je da otkupna cijena pšenice bude 0,27-0,30 KM po kilogramu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede RS Stevo Mirjanić procjenjuje da će otkupna cijena pšenice u Republici Srpskoj ove godine biti 0,27 -0,30 KM po kilogramu.

-Po sadašnjim kretanjima procijenjenih otkupnih cijena pšenice roda 2018. godine u regionu (0,24 – 0,27 KM po kilogramu bez PDV), realno je očekivati otkupnu cijenu u BiH u rasponu od 0,27-0,30 KM po kilogramu. Ova cijena je uvećana u odnosu na cijene u okolnim državama za trošak transporta do BiH- kaže Mirjanić.

On podsjeća da je prošle godine otkupna cijena pšenice po kilogramu iznosila 0,30-0,33 KM.

-Razlog za nižu otkupnu cijenu jeste povećanje površina pod pšenicom kako u RS tako i u regionu, te očekivanog dobrog roda pšenice i veće ponude – rekao je Mirjanić.

Prosječna proizvodnja pšenice u Republici Srpskoj, kako je rekao, u posljednjih 10 godina, iznosi 170.000 tona, što je ispod količina koje su potrebne za zadovoljenje potreba mlinsko-pekarske industrije, koje se procjenjuju na 230.000 tona.

U jesenjoj sjetvi 2017. godine, pšenica je zasijana na oko 47.000 hektara, pri čemu se očekuje proizvodnja od 212.000 tona, odnosno vrijednost proizvodnje od 74 miliona KM, piše Srpska.info.

-Na osnovu analize stanja usjeva prema sadašnjoj situaciji, ove godine u Republici Srpskoj mogu se očekivati prinosi u granicama višegodišnjeg prosjeka, a uzimajući u obzir veće zasijane površine, očekuje se i veći ukupni obim proizvodnje, sa nešto lošijim kvalitetom zbog vremenskih prilika u proljećnom periodu – navodi Mirjanić.

Nadalje, on podsjeća da je Zakonom o regulisanju cijena  propisano je da privredni subjekti formiraju cijene proizvoda i usluga slobodno prema uslovima tržišta. Samim tim, jasno je da Ministarstvo ne može uticati na otkupnu cijenu pšenice, kao ni ostalih poljoprivrednih proizvoda.