Danas na Mundijalu počinju četvrtfinalni mečevi

Reprezentacije su se odmorile i napinile baterije za ono što ih očekuje u samoj završnici Mundijala.

U prvom četvrtfinalu danas snage će odmjeriti Francuska i Urugvaj od 16 časova. Obe reprezentacije su odigrale sjajne utakmice u osmini finala. Urugvaj je izbacio Portugal, a Francuska Argentinu.

Tako su dva najbolja fudbalera na svijetu Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi već nakon osmine finala otišli kući.

Urugvaj je u malim problemima jer je pod upitnikom nastup Edisona Kavanija i Luisa Suareza zbog povreda. Ako jedan od njih ne nastupa sigurno je da će Francuska biti favorit u ovome meču.

Francuzi su protiv Argentine odigrali najbolji meč na Mundijalu i žele da uđu u polufinale gdje nisu bili od 1998. godine kada su bili domaćini. Urugvaj ima dve titule Svjetskog prvaka. Prvaci su bili 1930. godine kada su bili i organizatori prvenstva i 1950. godine u Brazilu. Francuska ima jednu titulu 1998. godine kada je bila organizator.

U drugom četvrtfinalu od 20 časova sastaju se reprezentacije Brazila i Belgije. Ovo je ujedino i derbi četvrtfinala jer obe ekipe imaju u svojim sastavima kvalitetne igrače koji igraju u najboljim Evropskim klubovima. Selektor Brazila Tite neće moći da računa na povređenog Danila dok je Belgija kompletna.

Brazil je u osmini finala porazio Meksiko dok je Belgija nakon preokrta pobjedila Japan. Vodili su Japanci sa 0:2, ali je Belgija okrenula rezultat i pobjedila sa 3:2. Brazil je reprezentacija koja se čak pet puta okitila titulom Svjetskom prvaka. To im je uspjelo: 1958, 1962, 1970, 1994 i 2002. godine. Reprezentacija su sa najviše titula Svjetskog prvaka. Najveći uspjeh Belgije na međunardnoj sceni je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu 1986. godine.

M. L.

Tagovi: