Zbog Mitrovića se mijenja VAR tehnologija

VAR tehnologija je izazvala dosta polemika oko njene upotrebe na Mundijalu, pa je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila da uvede novu kategoriju koju će gledati sudije u kontrolnoj sobi.

Nakon nekoliko spornih situacija donijeta je odluka da se ubuduće gledaju i situacije kada je igrač povučen za dres, a da nije u posjedu lopte.

Na ovaj novitet u primjeni VAR-a najviše je uticala situacija kada su dva defanzivca Švajcarske vukla Aleksandra Mitrovića za dres, a sudija Feliks Brih je ostao nijem na proteste. Igrao se tada 66. minut, rezultat u duelu drugog kola grupe E bio je 1:1 i Nijemcu nije palo na pamet da u pomoć pozove video tehnologiju.

Njemački arbitar je tako oštetio Srbiju za čist penal kojim bi srpska reprezentacija bila bliža da ostvari pozitivan rezultat protiv “sajdžija” i plasira se u nokaut fazu takmičenja.

Ispostavilo se da je taj detalj bio možda i ključan za konačan ishod na ovom meču, pošto je u finišu duela Švajcarska slavila i ispostavilo se da je Srbiju taj poraz eliminisao sa Svjetskog prvenstva, prenosi Blic.

Napomenimo i to, FIFA je odlučila da se video tehnologijom gledaju detalji i kada je igrač povučen za dres zbog detalja iz prvog kola između Engleske i Tunisa, kada Hariju Kejnu nije sviran čist penal zbog povlačenja u šesnaestercu.

 

Tagovi: