Srpčanin dobija pravnu bitku protiv internet giganta, očekuje više 400.000 dolara

Srbin iz Melburna Milorad Trkulja rekao je da mu je Visoki sud Australije, nakon duge i teške pravne bitke, dao “zeleno svjetlo” da zbog objavljivanja slika koje su ga nepravedno povezivale sa ozloglašenim vrhom tamošnjeg kriminala tuži internet giganta “Gugl” za klevetu i uvredu časti.

Ovaj državljanin Australije, porijeklom iz Kukulja kod Srpca, objašnjava da će, nakon ove nedavne presude najviše australijske sudske instance, pred Vrhovnim sudom u Melburnu tužiti veliki “Gugl”.

– Nisam mogao tužiti `Gugl`, jer me je blokirala ranija presuda Apelacionog suda u korist te kompanije. Ali, čim se iz Srpske vratim u Australiju pokrenuću to pred Vrhovnim sudom – rekao je Trkulja i ponovio da nikada u životu nije imao veze s ljudima “s one strane zakona”.

On kaže da za uvredu časti i klevetu od “Gugla” može da po nekim procjenama očekuje i više od 400.000 dolara odštete.

– Moji protivnici iz `Gugla` su sve činili da ne uspijem doći do Visokog suda. Htjeli su i da spriječe da ih niko od građana za uvredu časti ne može tužiti u slučaju da ih `Guglov` internet pretraživač pogrešno i nepravedno bude povezao sa kriminalom, ubicama – navodi Trkulja.

On kaže da ovo nije samo njegova, već pobjeda za sve ljude i državljanje Australije.

– Nakon presude Visokog suda moraće da se u Australiji donese novi zakon koji tretira pitanja uvrede časti. Dakle, svi Australijanci moći će da tuže `Gugl`. Takođe, ova presuda će vjerovatno uticati i na to da stanovnici cijelog svijeta mogu da tuže pomenutu kompaniju u slučaju uvrede časti – ističe Trkulja.

Ovaj Australijanac, koji za sebe kaže da je prvi stanovnik svijeta koji je tužio “Gugl”, dodaje da tu “sudovanju” neće biti kraj, i da će protiv te kompanije nastaviti pravnu borbu.

– Ako na `Guglovom` internet pretraživaču ukucate `melbourne criminal underworld mafia`, tamo i dalje stoje moje dvije slike na prvim mjestima. Dakle, moje slike su još tamo gdje stoji da sam ja šef mafije u Australiji. Tužiću ih ponovo – najavio je Trkulja.

On je postao poznat širom svijeta po svojoj “davidovskoj”, uspješnoj i upornoj pravnoj borbi protiv gigantskih kompanija “Gugl”, “Jahu” i “Majskrosfot”. Na osnovu sudskih presuda i nagodbi sa ovim kompanijama od 2012. godine “inkasirao” je više od milion i po dolara, ali naglašava da su advokati “jako skupi”, prenose agencije.

Trkulja se decenijama bavi humanitarnim radom i estradom, kao estradni menadžer, a član je i Srpske zajednice u Australiji.