Cvijanović: Paket mjera za juli predviđa određeno povećanje plata svima u RS

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će paket mjera koji Vlada sprema za juli značiti određeno povećanje plata svima u Srpskoj.

“Naš cilj je ozbiljan rast BDP-a, bar do pet odsto i postoje projekcije za tako nešto”, istakla je Cvijanovićeva, napomenuvši da Srpska stalno bilježi rast izvornih prihoda, nema nikakav finansijski problem i sve obaveze redovno izvršava.

Ona je podsjetila da je povećan agrarni budžet poljoprivredi, da se sada ide i sa povećanjem plata, te da se ušlo i u realni i u javni sektor.
“Što se tiče penzija sve je poslagano, isto kao i kod socijalnih davanja. Uveli smo nova prava za nezaposlene porodilje od 405 KM, od jula imamo i prava po pitanju civilnih invalidnina, a uveli smo i žene žrtve rata u zakonsko rješenje”, naglasila je predsjednik Vlade Srpske.
Ona je navela da je utvrđen set mjera koji je dao rezultate i davaće ih dodatno u budućem periodu.
“Imamo čvrste dogovore sa poslovnom zajednicom, sindikatom, sa našim socijalnim partnerima, svim grupacijama i oni znaju šta mi radimo i idemo naprijed”, rekla je Cvijanovićeva za ATV.
Komentarišući tvrdnje lidera NDP-a Dragana Čavića da je moguće povećanje penzija u Srpskoj od deset odsto, Cvijanovićeva je rekla da nema namjeru da se bavi takvom tezom, te da je realno bilo moguće ono što je Vlada do sada uradila.
“Vlada je u dogovoru sa Udruženjem penzionera imala postepeno povećanje penzija. Imaćemo još jednu intervenciju, što naši penzioneri znaju i zahvaljujem im se što o tome ne pričaju u javnosti. Nakon te intervencije ćemo drugačije poslagati stvari, moraćemo još jednom reagovati prema onima kojima su penzije najniže, nakon čega bi opet išli u ovakva redovna povećanja”, istakla je Cvijanovićeva.
Ona je navela da će penzije sa novom vladom, takođe, rasti i nakon izbora.
“To će se dešavati u kontinuitetu na način da su penzioneri sigurni da će svaki put dobiti penzije na vrijeme i da će svakih nekoliko mjeseci uslijediti povećanje. Niko nema koristi od povećanja od deset odsto ako se to sad desi i onda tri mjeseca čekate svoju penziju. To je scenario od kojeg ja apslutno bježim, i koji nisam htjela ni da dogovaram niti da provodim zato što je to nerealno”, objasnila je Cvijanovićeva.
Ona je ukazala na lošu činjenicu da je manje od osam odsto penzionera u penzionom fondu po osnovu punog radnog staža, te da su sve drugo penzije po osnovu raznih prava, koja su nastala nakon rata i koja su takođe bila nužna.
"Kroz nekoliko koraka, u mom mandatu za četiri godine došli smo do povećanja penzija od 20 odsto. Imamo plan kako se ide dalje, ali ne želim da sistem stavimo na koljena zato što smo dali nerealna obećanja”, naglasila je Cvijanovićeva.
Govoreći o predstojećim izborima, Cvijanovićeva je istakla da platforma koju ona zastupa kao kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike na predstojećim izborima podrazumijeva izvjesnost, sigurnost i stabilnost.
“Znamo šta radimo, nemamo vremena za bilo kakve eksperimente i smatram da je protuponuda čisti eksperiment u odnosu na ovo što sam radila i što namjeravam da radim”, poručila je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.
Ona je pojasnila da njena tvrdnja da će pobijediti na izborima za predsjednika Republike proizilazi iz plana i komunikacije koju ima sa građanima Republike Srpske.
“Iza nas je nekoliko teških godina u kojima smo uspjeli da totalno okrenemo finansijsku sliku Srpske i da danas govorimo o Republici koja ispunjava sve svoje obaveze, povećava penzije, koja će povećavati i plate, koja povećava podsticaje za poljoprivredu, uvodi nove socijalne mjere i sve to radi sa lakoćom, bez ikavog finansijskog opterećenja”, istakla je Cvijanovićeva.
Ona je ocijenila da se ne smije dozvoliti da izbori poremete izvršavanja dnevnih obaveza, te poručila da tu neće biti nikakvih problema.
“Idemo u kampanju, da kažemo kakva je naša politička ponuda, a to je stabilna Republika Srpska, jake instuticije, odluke koje se donose u Banjaluci, a ne u Sarajevu. U Sarajevu se može koordinisati za sve ono što nam je važno i treba da se koordiniše, ali autonomnost koju imamo mora da se zadrži u Banjaluci”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da nema obezvređivanja institucija i igranja sa stanovništvom u Srpskoj.
Ona je naglasila da građani hoće stabilnost i izvjesnost, hoće da znaju šta će se dešavati u narednom periodu.
“Ako smo sada rekli da smo ostvarili rekordan broj zaposlenih 2017. godine, oni hoće da znaju šta će se dešavati 2018. i 2019. godine. O toj izvjesnoti govorim. To su pozitivni trendovi koje moramo zadržati i moramo doći do broja kada se vidi ekonomski rast i kad se on odrazi na tržište radne snage”, istakla je Cvijanovićeva.
Na pitanje da li može biti bolji predsjednik Republike od Milorada Dodika, Cvijanovićeva je ocijenila da je Milorad Dodik dao jednu novu dimenziju poziciji predsjednika Republike, što je teško stići i zadržati.
“On je pokazao šta zapravo znači biti predsjednik Republike, da je to ozbiljna pozicija, da možete da budete neko ko zajedno sa Vladom i Narodnom skupštinom obezbjeđujete jedinstvo institucija”, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je naglasila da su to svi shvatili, osim opozicija, koja je izbjegavala kontakt sa svojim institucijma, i to ne samo predstavnici opozicije u Sarajevu nego i oni koji su u Banjaluci.
Cvijanovićeva je rekla da je zahvalna predsjedniku Republike što su kao Vlada imali pravu adresu kojoj su mogli da se obrate.
“Imali smo toliko teških perioda, bilo je teških odluka i to je bilo mjesto gdje smo mogli da se konsultujemo i uz uključivanje naših poslanika zaista smo djelovali kao jedan veliki institucionalni tim Republike Srpske”, konstatovala je Cvijanovićeva.
Ona je napomenula da je bila predsjednik Vlade svim građanima, a da tamo gdje nije bilo odjeka na lokalnom nivou, u sredinama gdje je na vlasti opozicije, nije bilo do nje.

Cvijanović: Prijedlog SDS-a o akcizama – politikantstvo

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je prijedlog SDS-a o izmjenama i dopunama zakona o akcizama politikantstvo, te istakla da nije sigurna da im u tome partneri mogu biti HDZ i SDA koji su, takođe, na vlasti.

Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada Srpske svoj dio posla uradila kada je riječ o održavanju svih aranžmana i obezbjeđivanju neophodnih uslova za dobijanje sredstava za izgradnju auto-puteva.

“Uradili smo sve da bismo sve te aranžmane održale živim i da bismo obezbijedili dalje kretanje, gradnju... Ako neko hoće sada da to sruši - neka ruši”, rekla je Cvijanovićeva večeras za ATV, komentarišući prijedlog SDS-a o stavljanju van snage zakona kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV.
Ona je istakla da je gorivo svugdje skupo, ali da nije u rukama Vlade Srpske da mijenja cijenu goriva, osim na način koji je zakonski propisan.
Premijer Srpske je podsjetila da je u okviru resornih ministarstava razgovarano sa distributerima i da je dogovoreno određeno smanjenje cijene goriva koja varira u različitim dijelovima Republike.
Ona je naglasila da je povećanje akciza uticalo na prvo povećanje cijene goriva, ali da su ostala povećanja uslovljena cijenom nafte na globalnom tržištu.
Govoreći o protestima građana nezadovoljnih cijenom goriva, Cvijanovićeva je naglasila da svako ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo na jasno propisane načine, ali da nema pravo da time “zaustavlja život građanima koji neće da protestuju”.
“Nikada nisam vidjela, niti je iko na planeti, da neko može da zaustavi ambulantno vozilo. Šta da je neko umro čekajući samo zato što neko hoće da pravi performans od toga?”, upitala je Cvijanovićeva.
Komentarišući odnos predstavnika institucija Republike Srpske i predstavnika Srpske na nivou BiH proteklih godina, Cvijanovićeva je rekla da je Srpska tražila i očekivala saradnju, te da ne prihvata odgovornost za njeno nepostojanje.
Ona je istakla da je Vlada uputila mnogo dopisa predstavnicima Republike Srpske na nivou BiH da ne mogu da donose odluke bez saglasnosti Srpske, ali da nikada nisu dobili adekvatan odgovor, te da su sve njihove aktivnosti služile za obračun sa institucijama i funkcionerima Republike Srpske.
“Donosili su ključne odluke, a da se nisu sa nama konsultovali. Samo političkom diletantu ili nekome ko ne razumije šta je u interesu građana palo bi na pamet da ode i usvaja neki mehanizam koordinacije u kojem propisuje šta rade institucije Srpske u kojim oblastima i na koji način, a da se nisu konsultovali s nama, niti nas obavijestili da to usvajaju”, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je dodala da su predstavnici Srpske koji su na vlasti na nivou BiH blokirali procese, da su potpisali Reformsku agendu u kojoj se navodi da treba privatizovati “Elektroprivredu”.
“To nije naš politički stav, to nije stav institucija Republike Srpske. Ko im je dao pravo da preuzimaju takve obaveze a da nikoga nisu pitali?”, pita Cvijanovićeva.
Ona je naglasila da nikada neće prihvatiti tezu da je Sarajevo nadređeno Banjaluci, što su pokušavali pokazati predstavnici Srpske na nivou BiH, te ocijenila da je ovo prvi put da nema saradnje predstavnika Srpske na nivou BiH sa institucijama Srpske.
Cvijanovićeva je podsjetila na period kada je SNSD bio u vlasti na nivou BiH, ali ne i Srpske, ističući da nisu ignorisane institucije Srpske.
Ona je navela da je u interesu građana da predstavnici Srpske sa oba nivoa dobro funkcionišu i zajedno trasiraju put bez obzira što pripadaju različitim političkim garniturama.
“U interesu Republike Srpske je da se uvažavaju stavovi njenih institucija. Predstavnici Srpske, bez obzira iz koje su partije, obavezni su kada djeluju na nivou Sarajeva, zbog ustavnih nadležnosti, da poštuju ono što je Banjaluka, a to znači institucije”, istakla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.
Ona je poručila da se odsustvo saradnje više nikada ne smije desiti, jer je to pogubno za Republiku Srpsku i da SNSD želi da na nivo BiH postavi odgovorne ljude koji će poštovati ustavne nadležnosti Srpske.
“Imali smo situaciju u kojoj predsjednik Republike /Milorad Dodik/ u nekim ključnim momentima za Srpsku poziva sve predstavnike političkih partija. Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica traži od predsjednika Srpske napismeno dnevni red, a onda ode kod /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića bez ikakvog dnevnog reda. Sa njim, kao članom Predsjedništva BiH, može da drži sastanke, a ovdje ne može sa predsjednikom Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.
Ona smatra da je poražavajuće i za osudu to što predstavnici Republike Srpske na nivou BiH ignorišu institucije Srpske samo zato što su opozicija u Srpskoj.  

Previše politike u radu Anketnog odbora

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Anketni odbor, formiran s ciljem sagladavanja činjenica u vezi sa smrću Davida Dragičevića, neće uživati dovoljno podrške, te da je generalna ocjena da je u njegov rad ubačeno previše politike.
Cvijanovićeva je navela da je Anketni odbor vođen tako da je bio ograničen broj onih koji su pozivani na saslušanje, a da se tamo nisu našli mnogi koji tvrde da apsolutno znaju šta se desilo.
“Da su se i oni našli tamo da podastru svoje odgovore tek bi to onda bila zaokružena priča. Rađeno je na način koji nije dorastao, izlazilo se sa raznim kvalifikacijama, a bilo je smatnji i neslaganja i oko toga na koji način je proširivan sam Anketni odbor. Tu ima mnogo stvari za koje je potrebno da parlament da svoje mišljenje”, rekla je Cvijanovićeva večeras za ATV.
Cvijanovićeva je ponovila raniji stav da kao čovjek ne želi da se politički zloupotrebljavaju lične tragedije, ali da je, nažalost, to učinjeno, što se vidjelo i kroz rad Anketnog odbora, ali i u nekim drugim stvarima.
“Zloupotrebljava se i na način da to postoje ili je sve vrijeme bilo političko oruđe u rukama opozicije koja pokušava svakog živog da dovede u vezu sa tim događajem. Oni pokušavaju sve nas koji imamo neku poziciju, a na drugoj smo političkoj strani, da dovedu u vezu sa tako nečim, što je strašno”, naglasila je Cvijanovićeva.
Prema njenim riječima, to je teška zloupotreba jedne velike tragedije i to samo pokazuje “dokle je došla ta politička kontaminacija”.
“Ako vam dođe neko, ko jeste lider opozicione partije i kaže žNismo dovoljno iskoristili ovaj slučajž, kao čovjek se naježim. Pa ko ste vi ljudi, šta vi to koristite?”, upitala je Cvijanovićeva.
Ona je poručila da treba tražiti istinu u svakom slučaju, pogotovo u ovakvim tragedijama.  

Veoma značajno izučavanje srpskog jezika u dijaspori

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je veoma važan projekat Srpske koji se odnosi na uspostavljanje srpskog jezika u okviru školskih sistema ili na drugi način u mjestima gdje živi srpska dijaspora.
Cvijanovićeva je istakla da se ovim projektom, odnosno posredstvom srpskog jezika, još više učvršćuje veza Srpske i dijaspore.
Ona je naglasila da je tokom mandata dosta pažnje posvetila dijaspori, od koje su dolazili i mnogi zahtjevi za saradnju, prije svega sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, ali i od udruženja koja funkcionišu u SAD i Evropi.
Cvijanovićeva je ocijenila da postoji poslovna saradnja mnogih domaćih i inostranih firmi, a uz posredovanje Srba i udruženja u dijaspori, kao i saradnja i određena pomoć dijaspore lokalnim zajednicama u Srpskoj.
“Moja su očekivanja da to bude institucionalna veza, da ljudi znaju da ovdje pripadaju, bez obzira što žive na drugom mjestu, i da sve ono što se dešava, prevashodno na polju identiteta, bude jedna vrlo poslagana institucionalna priča”, rekla je Cvijanovićeva za ATV.
Ona je dodala da ljudi iz dijaspore to veoma dobro razumiju, da žele vezu sa Republikom Srpskom i da je uvijek u dijaspori bila dobro primljena.