Od 1. jula pravo na ličnu invalidninu

U Republici Srpskoj će od 1. jula biti u primjeni pravo na ličnu invalidninu, a do kraja godine radiće se na izmjenama zakonske regulative, rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Dragan Bogdanić.Bogdanić je ocijenio da uvođenje prava na ličnu invalidninu predstavlja veliki pomak u oblasti socijalne zaštite.

On je naveo da je sa predstavnicima saveza i udruženja lica sa invaliditetom od javnog interesa, sa kojima je često razgovarano u proteklom periodu, usaglašen stav da lična invalidnina bude uvedena odlukom Vlade Srpske, da za narednih šest mjeseci sredstva budu obezbijeđena iz budžeta Vlade i isplaćena posredstvom centara za socijalni rad.Prema njegovim riječima, u centrima za socijalni rad prijavljuju se korisnici koji imaju utvrđen stepen invaliditeta, a nađen je način i za one koji nisu utvrdili stepen invaliditeta.

“Konstruktivnim dijalogom našli smo rješenje koje će biti osnov za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti. Očekujem da u 2019. godini dobijemo kvalitetan zakon koji će definisati ovu oblast”, rekao je Bogdanić nakon današnjeg sastanka u Banjaluci sa predstavnicima saveza i udruženja lica sa invaliditetom od javnog interesa, prenose agencije.

On je dodao da će nacrt izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti biti urađen prije oktobra i spreman za skupštinsku proceduru.Bogdanić je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici saveza i udruženja lica sa invaliditetom aktivno učestvovali u donošenju odluke o pravu na ličnu invalidninu, ali i kada je riječ o zakonu o znakovnom jeziku koji je po hitnom postupku ušao u skupštinsku proceduru.

“Ovo sve jeste inicijativa i prijedlog predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović koja se obavezala da završimo i ovaj dio posla kada je riječ o socijalnoj zaštiti, odnosno ličnim invalidninama. Nadam se da smo postavili dobre osnove za budući zakon i pravo koje će zakonom postati bolje regulisano“, rekao je Bogdanić.

Sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, Gospava Rađen Rodić, rekla je je Vlada Srpske prepoznala stvarne potrebe i tešku situaciju civilnih lica sa invaliditetom, koja će prvi put u Srpskoj imati ličnu invalidninu.Ona je istakla da će se pratiti primjena ove odluke i vidjeti da li se može ići u pravcu povećanja pojedinačnog iznosa ili obuhvata broja korisnika.

“Jedno od sljedećih prava je roditelj-njegovatelj i imamo obećanje da će se raditi na pripremi tog prava”, rekla je Rodićeva.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske, Branko Suzić, rekao da pravo na ličnu invalidninu predstavlja krunu dosadašnjeg zalaganja da bude obezbijeđen minimum socijalne sigurnosti i prvi korak gdje se obezbjeđuju konkretna sredstva za konkretnu pomoć krajnjim korisnicima, licima sa invaliditetom sa najtežim stepenom invalidnosti, koja do sada to pravo nisu imala.

Suzić je naveo da se korisnici već od 16. juna mogu obraćati centrima za socijalni rad da bi se informisali da li imaju pravo na ličnu invalidininu i kako da ga steknu.Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Branka Sladojević, rekla je da oni koji ispunjavaju uslove već mogu da podnesu zahtjev centru za socijalni rad, a zahtjev će biti riješen u roku od 30 dana.

“Ko ima spremnu dokumentaciju i rješenje Fonda PIO o tjelesnom oštećenju može odmah da podnese zahtjev, a pravo mu teče od jula”, navela je Sladojevićeva.

Prema njenim riječima, za lica sa intelektualnim poteškoćama dovoljno je da su razvrtana u sistemu socijalne zaštite kroz prvostepene stručne komisije, da posjeduju nalaz i mišljenje o razvrstavanju i da ostvaruju pravo na pomoć i njegu drugog lica.Sladojevićeva je rekla da će pravo na ličnu invalidninu moći da ostvare i gluva lica sa tjelesnim oštećenima i sa stepenom gluvoće od 90 do 100 odsto.

Odlukom o odobrenju plasmana sredstava za unapređenje položaja lica sa invaliditetom naknadom za ličnu invalidninu, koja je objavljena u “Službenom glasniku Republike Srpske”, predviđeni su uslovi za ostvarivanje ovog prava.Ličnu invalidninu mogu dobiti lica sa tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 odsto, sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koja zavise od pomoći i njege druge osobe. Jedan od uslova je i da je oštećenje ili oboljenje nastalo u razvojnom periodu.

Tagovi: