Krpene lutke Vesne Smiljanić iz Srpca vraćaju duh prošlosti

Unikatne krpene lutke “Onja dolls” Vesne Smiljanić (58) iz Kaoca kod Srpca osvojile su posjetioce Festivala djeteta u švedskom Geteborgu. Oni su ostali očarani izgledom ovih igračaka koje na najljepši način vraćaju duh prošlih vremena.

Smiljanićeva je nedavno putovala u Švedsku na poziv banjalučkog udruženja kreativaca “Draganasgarden”, koje u ovoj nordijskoj zemlji ima svoju podružnicu i okuplja talentovane žene koje čuvaju stare zanate od zaborava i prilagođavaju ih savremenom dobu.

Smiljanićeva je predstavila svoje radove zajedno sa brojnim kreativcima iz cijele Švedske, a interesovanje za njene unikatne lutke premašilo je sva očekivanja, piše "Glas Srpske".

- Utisci su fantastični. Djeca su prilazila u velikom broju sa roditeljima, bakama i dekama da vide lutke koje se danas veoma rijetko izrađuju. Dobila sam ponudu za još jednu prezentaciju u Švedskoj koja će biti održana na jesen u jednoj biblioteci, a moje lutke biće izložene na još nekoliko manifestacija - rekla je Smiljanićeva.

Na ideju da počne izrađivati lutke koje su mnogim generacijama sa ovih prostora obilježile djetinjstvo, došla je prije godinu i po, kada je tragala za kvalitetnom igračkom za svoju dvogodišnju unuku i ostala razočarana, jer su lutke uglavnom bile izrađene od tvrde plastike.

- Prisjetila sam se vremena kada sam se igrala sa svojim šarenim i mekanim lutkama i odlučila da jednu takvu pokušam sama da napravim. Unuka je bila oduševljena, ali i drugi ljudi iz moje okoline, pa sam u slobodno vrijeme počela da se bavim ovim zanatom kao hobijem. Potražnja je sve veća pa su moje lutke stigle i do Rusije, Italije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja - priča Vesna.

U izradi lutaka koristi isključivo prirodne materijale, bez plastičnih dijelova i dugmića, da se djeca ni na koji način ne bi mogla povrijediti. Počela je ručno, koristeći samo iglu i konac, a sada je ubrzala stvar uz šivaću mašinu.

- Poseban izazov mi je pravljenje haljinica, bermudica, suknjica i bluzica. Svaka od mojih lutaka je jedinstvena. Inspiraciju dobijem kada vidim neku djevojčicu lijepo obučenu, ali me zna inspirisati i neki detalj iz prirode. Tako sam došla na ideju da počnem izrađivati i torbice koje s vanjske strane imaju džep u kojem je smještena lutka, tako da mogu putovati s djevojčicama i u školu - rekla je Vesna. Dodaje da djeca rado nose lutke i u krevet, jer u izradi između ostalog koristi silikonsko punjenje za jastuke, pa zbog svoje mekoće rado spavaju s njima. Lutke izrađuje i po narudžbi, a u skladu sa željama kupaca radi ih i u obliku raznih životinja.

Njen talenat je sve više prepoznat, pa je nedavno izradila i lutku Vuka Karadžića u prirodnoj veličini za potrebe učenika Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Banjaluci, kao i nekoliko lutaka za potrebe lutkarskih predstava.

Banjalučki osnovci su radili projekat o Vuku Karadžiću s ciljem očuvanja njegovog lika i djela pa sam za njih izradila veliku lutku sa njegovim likom, koja je izazvala ogromnu pažnju. Uspostavljen je kontakt i sa Dječijim pozorištem RS da nakon završetka projekta ova lutka bude izložena u njihovom prostoru - rekla je Vesna, koja u julu planira da svoje radove izloži pred Banjalučane na jednom od sajmova.

Poziv

Vesna Smiljanić je krajem maja otišla u zasluženu penziju, nakon što je radni vijek provela radeći u Opštinskoj upravi u Srpcu. Svoje slobodno vrijeme iskoristiće da u još većoj mjeri razvije svoj brend. Ona je pozvala sve zainteresovane kreativce da joj se pridruže da bi stekli korisna znanja o ovom nesvakidašnjem zanatu.